Нова бизарна игра међу тинејџерима - гутање цимета без воде

Танјуг
Нова бизарна игра међу тинејџерима - гутање цимета без воде

Игра "чикање циметом", посљедњих година популарна међу америчким тинејџерима, носи озбиљне здравствене ризике, упозоравају стручњаци.

Једна од жртава је 16-годишња дјевојчица Диџа Рид, која је завршила у болници због тога што су престала да јој раде плућа, што је резултирало и тешком упалом плућа.

Игра се састоји у гутању пуне кашике цимета у праху, послије чега следи бар минут уздржавања од пијења воде. 

Само прошле године, због ове "игре" је око 30 дјеце у САД било хоспитализовано. Број само расте: 2011. их је било 51, а прошле године 222. Ове године, очекује се да ће их бити још више.  

"Људи са астмом или неком другом респираторном болешћу изложени су још већем ризику, због чега би могли имати озбиљних проблема с дисањем", наводи се у саопштењу које је издала Америчка асоцијација за контролу отрова.  

Видео снимак на јутјубу дјечака који загушен прогутаним циметом очајнички настоји да не пије воду, погледало је чак 30 милиона људи, извјештава АФП.  

Америчку јавност шокирао је и случај дјевојчице Диџе Рид из Ипсилантија у Мичигену која је умало умрла због ове игре. Онда је сада покренула сопствени сајт на којем упозорава тинејџере колике опасности вребају иза ове игре.  

Само реците "не" 

- Само реците "не" - кратко каже Диџа Рид.  

Она је изазов прихватила четири пута, а посљедњи пут је то било у фебруару прошле године.

Шта је цимет

Цимет је каустична твар, која садржи биоотпорне целулозне састојке па покушај да се прогута може да изазове гушење, иритацију грла, проблеме с дисањем па чак и колапс плућа. Уколико доспије у плућа овај зачин се не разградјује, упозоравају стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана