Ник Валенда “прегазио” Нијагарине водопаде VIDEO

Агенције
Ник Валенда “прегазио” Нијагарине водопаде VIDEO

Њујорк - Американац Ник Валенда успјешно је преко затегнутог челичног кабла “прегазио” Нијагарине водопаде пркосећи снажном вјетру и налетима воде, преносе агенције.

Он је прешао дужину од 548 метара од САД до Канаде на каблу дебљине 61 милиметар, на висини од 70 метара изнад водене бујице.

Хиљаде људи посматрало је спекаткл са острва Гоут одакле је Валенда и кренуо.

Ово је први овакав покушај над Нијагариним водопадима за посљедњих више од 100 година.

Валенда је седма генерација чувене породице чије су чланове звали “Летећи Валенди”.

Амерички акробата је добио ријетко допуштење да изведе своју тачку, јер је већ дуже вријеме забрањено изводити сличне тачке на Нијагариним водопадима, након што је велики број људи страдао у разним покушајима.

Канадски званичници су првобитно блокирали Валендин приједлог, али су касније попустили, наводећи да ће тиме бити одата почаст храбрим покушајима из прошлости, али и порасти популарности овог природног феномена.

- Вечерас пишемо историју, нема одустајања - рекао је Валенда, потомак чувене акробатске породице, који преко затегнутог конопца хода још од своје друге године, ноћ уочи свог подвига.

Његов сан је, како је недавно рекао, да „хода у магли, нестане и ишета на другој страни” водопада и тако понови подвиг Жан франсоа Гравелеа који је то остварио 1859.

Ход по жици без сигурносних ужади специјалност је породице Валенда.

Ников деда, Карл, је у својој каријери забиљежио велики број застрашујућих подвига, али је погинуо у 74. години када је пао током једне акробатске тачке у Порторику.

Валенде су били познати још крајем 18. века када су путовали тадашњом Аустроугарском, изводећи разне тачке акробације, жонглирања и дресуре животиња.

Четрнаест чланова ове циркуске породице данас ради у разним акробатским трупама.

Након што је стигао на другу страну Валенда је царинским службеницима предао свој амерички пасош за улазак у Канаду.

Цијена овог “преласка”, како је сам Валенда рекао раније, је око 1,3 милиона долара, укључујући набавку и постављање челичног кабла, као и дозвола и мјере обезбјеђења на обје стране границе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана