Ни робот није више могао да издржи: Извршио самоубиство тако што се бацио низ степенице

Телеграф
Foto: Илустрација

Локални медији у Јужној Кореји оплакују прво самоубиство робота у земљи.

 Тужна вијест је стигла путем саопштења градског вијећа Гуми у среду, уз објашњење да се њихов први робот у функцији административног службеника бацио низ степенице и престао давати знакове ‘живота’.

Он је прошле недјеље пао низ степенице са висине од два метра, пише ЦНА. Сведоци су га видјели како кружи на једном мјесту прије него што се несрећа догодила, али тачан узрок пада се још увијек истражује, рекао је званичник градског већа за АФП.

Робот је помагао у свакодневној испоруци докумената, промоцији града и достављању информација локалном становништву. Према информацијама АФП-а, не планирају ускоро да набаве његову замјену.

- Службено је био део градске већнице, један од нас. Марљиво је радио - присјетили су се други запослени за ЦНА.

Како преноси "Јутарњи.хр", наслови у локалним медијима забринуто спекулишу о самоубиству робота, питајући се је ли посао можда био претежак за њега. Службено је постао дио већнице у августу 2023. године, јавља ЦНА, као један од првих робота који се користио на овај начин. Радио је од 9 до 18 часова и имао је службену картицу, уз способности самосталног позивања лифта.

Јужна Кореја је земља са највећим бројем робота у односу на број запослених. Према Међународној федерацији роботике, тренутно имају једног индустријског робота на сваких десет запослених, преноси ЦНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана