Невјероватно село које је направљено од пластичних флаша VIDEO

National Geographic
Foto: printscreen

У овом селу од пластичних флаша постоји и затворска ћелија у којој можете преноћити и тако "платити за своје злочине против планете". Идеја је да посјетиоци схвате колико заправо пластичних флаша троше и да свјесно смање

Канађанин Робер Безо  је 2012. године дошао на архипелаг Бокас дел Торо  у Панами како би помогао у збрињавању пластичног отпада и рециклирању на острвима. За годину и по, колико је провео радећи на овом пројекту, сакупио је око милион пластичних флаша.

Безо је одлучио да од смећа направи грађевински материјал и изгради еколошко село од пластичних флаша. Пластичне флаше су и раније коришћене за изградњу еколошких кућа, али овај амбициозни пројекат је подразумевао изградњу цијелог села на површини од око 33 хектара.

За стварање једног објекта, прво се направи челични кавез који се онда испуни пластичним флашама и на крају бетонира. Безо тврди да је пластика одличан изолатор, а да је његова метода градње врло брза. Трајност ових кућа је загарантована, будући да је пластици потребно и до 500 година како би се у потпуности разградила.

Такође, још једна предност ових кућа је и њихова отпорност на земљотресе јер је пластика изузетно чврст, али флексибилан материјал.

Мото овог пројекта је: "Промени свет без мењања планете Земље".

Прво еко село на свијету чије су куће изграђене од пластичних флаша обухвата неколико објеката – укључујући и највећи дворац направљен од пластичних флаша према Гинисовој књизи рекорда. Пластични дворац има четири спрата, висок је 14 метара и направљен је од 40.000 флаша. У њему се налазе четири собе, сала за оброке, али и видиковац на врху

У овом селу од пластичних флаша постоји и затворска ћелија направљена од 10.000 боца у којој се може преспавати за 30 долара. Главни циљ ноћења је да се окају еколошки греси које смо починили, односно да освијестимо колико пластике трошимо и да смањимо употребу овога материјала у свакодневном животу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана