Напустио Волстрит да гаји марихуану

Б92
Напустио Волстрит да гаји марихуану

Њујорк - Банкар Дерек Питерсон је послије деценије проведене на Волстриту направио велики заокрет - сада каже да Волстрит не може да се такмичи са "марихуана бизнисом", јавља Б92.

Након деценије проведене у инвестиционом банкарству, крајем 2009. године, Питерсон је схватио да његов пријатељ од лабораторије у којој се легално узгаја марихуана за медицинске сврхе зарађује много више.

Чиста зарада је била невјероватних 18 милиона долара годишње, што је много више од Питерсонових 400.000 долара које је зарађивао у Морган Стенлију.

- Мјесто је било величине Старбакса и свакодневно је долазило око 900 пацијената. Ја сам се бавио финансијама, почео сам да истражујем и да тражим производе који би могли да се користе у овој индустрији - каже Питерсон.

Он је као додатни посао у мају 2010. покренуо компанију "ГроуAп технологије" која се бави продајом по систему "кључ у руке" мобилних приколица које су потпуно опремљене за производњу медицинске марихуане.

Морган Стенли га је отпустио седам мјесеци касније због тога што је имао посао са стране.

Петерсон тврди да је то било неправедно, јер и многе његове колеге имају додатне послове.

Ипак, није му много сметало, одлучио је да не тражи нови посао на Волстриту, већ се потпуно посветио свом новом послу.

Уз помоћ једног инвеститора Питерсон је фирму припојио "Тера Тек" корпорацији.

- То је била застрашујућа одлука, десет година сам градио каријеру, имао сам седмоцифрене бонусе, али сам уз подршку породице одлучио да направим тај корак. Знам да су моје колеге мислиле да сам луд - рекао је Питерсон.

Поред продаје приколица за од 30.000 до 80.000 долара, његова компанија прави и додатну опрему, ствара нове технологије, а направили су чак и апликацију за Aјфон која омогућава узгајивачима да "даљински" прате како им напредују усјеви.

Тера Тек за 2012. прогнозира приход од више од милион долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана