Најчуднији закони на свијету

Агенције
Најчуднији закони на свијету

Закон би требало да се посматра као озбиљна ствар која регулише одређену сферу живота, међутим, на свијету постоје бројни закони који су у најмању руку чудни, а некада и урнебесно смјешни.

Неки од ових такозваних закона су толико екстремни, да су непримјењиви или толико стари да због тога данас немају смисао. Ево тумачења неких од њих.

Шпицбершка острва у Норвешкој су позната по једној морбидној чињеници - тамо је законом забрањено умријети. Разлог томе је што због ниских температура током цијеле године тијела не труну. Управо због тога је на гробљима посљедњи пут неко сахрањен још прије 70 година. Уколико се неко нађе на самртничкој постељи у овом граду, власти ће га пребацити на копно, гдје може умријети без страха од хапшења.

Уколико вас неко од запослених на царини у Великој Британији буде малтретирао, не покушавајте ствар да ријешите на суду. Наиме, члан 268 закона о царини каже да се против цариника не може поднијети судска пријава у првих 30 дана након инцидента, док члан 272 истог тог закона каже да се пријава против цариника мора поднети у првих 30 дана након инцидента!?

Када једете у било којем ресторану у Данској, нисте у обавези да платите за храну коју сте појели ако, према вашем мишљењу, нисте сити након оброка. Хм... то ипак не би било згодно користити ако сте ту само као туриста, а заправо живите у Јапану гдје је забрањено бити гојазан.

Иако је степен гојазности у овој земљи један од најнижих у свијету, то их није спријечило да 2009. године донесу Закон о максималном обиму струка. Мушкарци старији од 40 година не смијеју имати обим струка већи од 80, а жене од 90 центиметара.

У Сингапуру је од 1992. године забрањено жвакати жваке. Једини изузетак су никотинске жваке, али се оне могу добити само уз рецепт. У Чикагу можете бити ухапшени ако стојећи пијете неко алкохолно пиће, а у Кливленду само једна особа смије да пије из једне боце вискија. У једном граду у Канади забрањено је пити воду тамо гдје се точи и пиво.

У Швајцарској треба дозирати унос течности јер је неопходно водити рачуна када ћете да вршите нужду. Сада слиједи оно “глупо” питање - зашто? Па тамо је забрањено пуштати воду из водокотлића након 22 сата.

У Данској сте према закону обавезни да сваки пут прије него што упалите аутомобил провјерите испод њега како бисте били сигурни да ту није заспало неко дијете. Изгледа да Данци предњаче у “чудности”, јер ако неким случајем завршите у затвору у овој земљи, нема потребе за бригу, законом није забрањено бјежати из затвора.

Према закону названом “Закон о свемиру 1986”, Влада Велике Британије може да користи одређену силу како би спријечила инвазију ванземаљаца, али само уколико они не посједују дозволу за инвазију. Гдје ли се стаје у ред за такву врсту дозволе? Колика ли је само папирологија?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана