Mузеј фекалија на Тасманији вриједан 100 милиона долара

Агенције
Mузеј фекалија на Тасманији вриједан 100 милиона долара

Сиднеј - Измет је за већину људи нешто одбојно, али за оне који воле да помјерају границе, нови, контроверзни музеј у Аустралији представља прави доживљај.

Назван ''''субверзивни Дизнилед за одрасле'''', Музеј старе и нове умјетности (MONA) налази се у Тасманији и садржи око 400 експоната, од египатских мумија до радова младих британских умјетника попут Криса Офилија и Џени Савил.

Експонат који побуђује највише интеросавања, али и гађења, јесте ''''Професионална клоака'''', белгијског умјетника Вима Делвоа, која опонаша људски пробавни систем.

Инсталација се састоји од низа стаклених посуда које радници музеја пуне два пута дневно. Храна се пробавља ''''природним'''' путем, као и у људском тијелу, а машина сваког дана тачно у 14.00 сати испушта измет.

Смрад буде толико јак да многи посјетиоци просто побјегну из музеја.

Клоака, једна од најомраженијих, али и најпосјећенијих инсталација у музеју, дио је серије од најмање пет сличних машина које је Делвоа направио.

Музеј MONA, који садржи једну од највећих умјетничких колекција у свијету, процјењену на око 100 милиона аустралијских долара, отворио је почетком 2011. професионални коцкар, екцентрик и филантроп Дејвид Волш чији је животни мото “шокирај, увриједи, информиши и забави”.

Музеј је само прошле године посјетило близу 400.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана