Мостар: Спавао с 500 жена, па отвара себи музеј

Anadolija
Мостар: Спавао с 500 жена, па отвара себи музеј

Мостар - Сафет Беговић (72) постао је најфотографисанији Мостарац. О њему су писали бројни домаћи и свјетски медији, а већина туриста која посјети град на Неретви фотографише се са Сафетом у његовој живописној радњи.

Своје богато животно искуство Сафет је одлучио да овјековечи на сасвим неуобичајен начин - отвориће музеј самом себи.

"Мени не треба новац. Не чезнем за новцем. Не интересује ме. Тек, ето, да се има за скроман живот. Имам свој начин живота и своје ставове. Радим оно што сам желио још као дијете – бити крај Старог моста и у Старом Граду", казала је легенда мостарског туризма у разговору за агенцију Анадолија.

Већ 35 година Сафет стражари поред Старог моста у свом малом дућану чија аутентичност и оригиналност плени пажњу туриста. Његова радња обилује старинама и нимало се не разликује од оне коју је имао пре рата.

"Морам вам признати да је боље ишло прије рата. Иако је свјетски туризам какав данас познајемо био тада тек у повојима, Мостару је заиста добро ишло. Нису ме обилазили тадашњи политичари из Савеза комуниста као што ме послије рата обилазе ови свјетски; они нису имали тај однос с народом. Дошли би у град и састајали се на неким састанцима, у зградама, далеко од народа. Нису баш шетали градом и дружили се с људима", прича Беговић који је један од само тројице Мостараца с дипломом за рад у бакру.

Иначе, Сафет Беговић познат је и по томе што је до брака, како каже, имао више од 500 жена. Говорећи о томе шта је привлачило жене, додаје да је то вјероватно емотивност, индивидуалност и оријенталност коју поседује.

"Као млад, радио сам као учитељ у Коњицу, али нисам могао без Старог моста. Првом приликом сам оставио тај сигурни посао и отворио радњу у Старом Граду. Касније сам упознао једну Нијемицу. Била је толико лијепа да сам јој пришао и рекао да је најљепша туристкиња која је икад дошла у Мостар. Студирала је на Кембриџу у Великој Британији и с групом британских студената дошла у Мостар.

Кад сам јој пришао и то јој рекао, знао сам да сам је освојио. Ускоро сам је оженио. Била је 16 година млађа од мене, али је била одушевљена Мостаром и Старим Градом. Обукао сам је у народну ношњу и радила је са мном. Била је заиста дивна и био сам заљубљен у њу", присјећа се овај Мостарац и додаје да је супругу уочи самог почетка рата у БиХ послао у Њемачку.

Скоро 50. годишњицу уз Стари мост жели да овјековечи.

"Припремам књигу, документарни филм и свјетску изложбу како бих заокружио године које сам овде провео. Ову радњу ћу претворити у мој музеј, "Музеј Сафета Беговића" који ће бити најмањи музеј на свијету и у томе намјеравам да оборим рекорд", закључио је Сафет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана