Могу ли свиње да се зноје, има ли никотина у парадајзу? Четири чињенице које сигурно нисте знали!

GS
Foto: Instagram

Оно што је некима бескорисна информација, за друге је ипак невјероватна забавна чињеница која чини свијет интересантнијим.

 

Да ли сте особа која воли прикупљати неочекивана сазнања? Ако је тако, припремите се да се одушевите овим занимљивим забавним чињеницама.

Свиње се не зноје

Вјероватно сте бар једном у животу искористили фразу “знојим се као свиња”. Чињеница је да тај израз нема никаквог смисла, јер се свиње ријетко зноје. Наиме, свиње имају врло мало знојних жлијезда чији рад има мало или нимало ефекта на температуру њиховог тијела.

Да се расхладе у љетним мјесецима и одрже стабилну температуру, свиње се обично ваљају у води или блату, а дешава се и да понекад дахћу у покушају да се расхладе.

Поврће садржи никотин

Поврће попут парадајза, кромпира и папричица, све чланови ботаничке породице Соланацеа, садрже природни никотин. Присутан је и у плавом патлиџану, као и све популарнијим гоџи бобицама.

Истина је да је никотин у давном 16. вијеку детектован и изолован из биљке духана, што је довело до погрешног увјерења да га има искључиво у овој биљци. Међутим, студије показују да никотин из хране може у ствари бити користан.

ЦБС је 2013. године извјестио да конзумирање хране која садржи никотин уствари смањује ризик од развоја Паркинсонове болести. Никотин изазива зависност и врло често се спомиње као разлог зашто је тешко престати пушити. Због тога многи погрешно вјерују да је управо он најштетнији састојак цигарете, али је његова највећа кривица заправо адиктивност.

Хортензије показују пХ вриједност тла

Украсна биљка хортензија позната је као показатељ пХ вриједности у природи. Промјеном боје цвијета показују промјене у нивоу пХ вриједности тла у којем је засађена.

Када је цвијет у киселом тлу, боја је плава, а кад је засађен у неутралном тлу, цвјетови су црвенкасти или љубичасти.

Папагаји су вјешти пењачи

Конфигурација ногу папагаја се стручно назива зигодактил. У преводу, папагај има двије канџе напријед и двије позади, док друге птице имају три канџе напријед, са једном позади, преноси СрпскаИнфо

Овакав распоред канџи омогућава папагају максимално јак стисак, као и невјероватну способност пењања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана