Менаџер јапанског традиционалног купатила није знао да треба да мијења воду

Tanjug
Foto: Ilustracija

ТОКИО - Менаџер 158 година старог јапанског пансиона извинио се што је само два пута годишње мијењао воду у бањском купатилу, након што је откривено да је преплављено опасним бактеријама.

   Пансион Даимару Бесо у Чикушину, у јапанској префектури Фукуока, рекламира се да су његов онсен, традиционално јапанско купатило које користи воду из вулканских топлих извора, „вековима посећивали великодостојници и свештеници“, а његов „историјски извор“ се чак помиње у Мањушоу, најстаријој и најцењенијој јапанској збирци поезије.

 

    Међутим, здравствена инспекција открила је  у њему бактерију легионеле у количини 3.700 пута већој од дозвољених вриједности, преноси CNN.

 

    Након инспекције, менаџмент хотела је признао да је воду мијењао само једном у шест мјесеци, а не једном недељно, у складу са локалним прописима.

 

    На конференцији за новинаре у уторак Макото Јамада, предсједник компаније која је власник пансиона, извинио се због лоших хигијенских услова.

 

    Он је локалним медијима рекао да је његов тим занемарио додавање хлора у воду, јер им се "није допао мирис".

 

    „То је себичан разлог“, рекао је он, описујући пропуст као „погрешно поступање које је потпуно занемарило здравље гостију“.

 

    Власник пансиона је тврдио да није био свјестан важности промјене воде, као и да је мислио да је легионела уобичајена бакетерија која се може наћи било гд‌је.

 

    “Жао ми је због наших предака“, рекао је он.

 

    Бактерија легионела може изазвати легионарску болест, потенцијално фаталну инфекцију плућа, наводи CNN.

 

    Људи се могу разбољети након удисања сићушних капљица воде које садрже бактерије, што може изазвати инфекцију плућа.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана