Маркус (21) је "шаптач кравама": Учи говеда циркуским триковима VIDEO

24седам
Foto: printscreen

Маркус Холкман (21) неколико година успјешно тренира говеда триковима. Зову га и “шаптач кравама”.

Овај 21-годишњак има веома близак однос са својим животињама. Он их је припитомио, мази се са њима и чак позива странце да то учине.

Маркус  је стао поред Еме, милује је по врату и каже јој: "Мила моја". Ема је висока колико и Маркус и вјероватно има преко 600 килограма. Ова крава има шест година. Он је успио да на својој фарми научи краву да се попне на малу платформу. Животињу је научио да сједне, и да да једну па другу ногу. Каже да му је то хоби.

- Стока је потцијењена. Краве могу бити сјајни партнери као и коњи - рекао је Холкман. - Видите коња који се зове Принц. Њега држим у слободном простору на фарми, али тај коњ постаје агресиван када примијети да су припадници његове врсте око њега. Зато сам га одвојио од њих и полако га навикао на краву, наравно, са успјехом.

  Када мази животиње и прича о њима, Маркус, објашњава како да је успио да протумачи шта значи када Еми забаци уши. Такође тврди да во Хуго не воли када га учи триковима, али да му је Ема посебна.

- Са њом сам једном приликом пјешачио од Баварске до Хановера. Било је то прије три године. И док сам се са њом дружио, схватио сам да жеим да започнем сопствени бизнис.

Маркус такође добија охрабрење за свој рад на друштвеним мрежама. Он каже да воли да дијели своје слике мажења са стоком. Има преко 13.000 пратилаца на Инстаграму. Он је свјестан домета, каже Холкман. Али он себе не види као утицајног.
Холкман је неким животињама држао лекције које иначе изводе коњи у циркусима: клечање, комплименти, скакање на постоље, „сједиште за пасуљ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана