Летеће шпагети чудовиште: Венчање у знаку резанаца VIDEO

Агенције
Летеће шпагети чудовиште: Венчање у знаку резанаца VIDEO

На Новом Зеланду је данас одржано прво вjенчање љубитеља резанаца - "пастафаријанаца", с бурмама направљеним од резанаца, а када је дошао тренутак да се пољубе на церемонији одржаној на "пиратском броду", млада и младожења су дотакли једно другоме уста једући свако свој крај резанца.

Церемонију пастафаријанског вjенчања обавила је црква Летеће шпагети чудовиште - интернет феномен и покрет који представља пародију креационизма и организоване религије.


Група је настала 2005. године у САД као протест против увођења креационизма у државно школство, а добила је легитимитет на Новом Зеланду, гдје су власти недавно донијеле одлуку да тај покрет може да обавља вјенчања.

Данашња церемонија била је у знаку забаве. Гости су дошли обучени као пирати, младожења Тоби Рикетс обећао је да ће увијек додавати со у воду за пасту прије него што прокључа, а млада, Мариана Фен ставила је цједиљку на своју главу.

Пастафаријанци тврде да је узрок глобалног загријевања нестајање пирата са пучине, као и да у рају постоји вулкан из којег излази пиво.

"Летеће шпагети чудовиште су створили свијет. Ми то знамо", рекла је Карен Мартин, која је обавила церемонију пастафаријанског вјенчања.

"Ми нисмо тада били присутни и нисмо то видјели (стварење свијета), али ниједна друга религија није присуствовала томе, и наше божанство је могуће као и било које друго", додала је она.

Црква Летеће шпагети чудовиште се широм свијета бори да буде законски призната, с различитим успјехом.

Оснивач цркве Боби Хендерсон навео је раније да сматра да је чудно што су су вјенчања и даље растрзана између религије и власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана