Краљица Елизабета жељела да њени унуци учествују у рату у Агванистану

ГС
Краљица Елизабета жељела да њени унуци учествују у рату у Агванистану

ЛОНДОН - Британска краљица Елизабета Друга залагала се за то да њени унуци, престолонасљедник Вилијам и принц Хари, учествују у ратним сукобима у Авганистану, изјавио је бивши командант и генерал Мајк Џексон.

Он је у новом документарцу ИТВ-а под насловом ''Права круна'', кршећи војне протоколе о тајности, навео да је краљица имала недвосмислено јасан став о томе, преноси британски Сан.

- Моји унуци су узели мој шилинг, и сада морају да обаве своју дужност - наводно је рекла краљица приликом аудијенције генерала Џексона, али је, како је он навео, накнадно одлучено да је реч о превеликом ризику.

- Одлучено је да је Вилијам као насљедник насљедника превелики ризик. За његовог млађег брата, ризик је био прихватљивији - рекао је генерал.

Како Сан наводи, краљичина одлука није донијета олако, пошто је она била најупућенија особа у земљи о размерама интезитета сукоба у Авганистану.

- Она има потпун приступ изузетној количини информација. Сјећам се да сам тада помислио: ''Вау, Њено Височанство зна више од нас''. Веома је упућена и познаје све детаље'', рекао је тадашњи шеф МИ6 Џон Скарлет.

Сан подсјећа да је принц Вилијам прошао кроз обуку Краљевске војне академије Сендхерст, а да је добио дужност војног официра у децембру 2006, а да се две године касније прикључио коњици. Директор Фондације за помоћ британској војсци Марк Кен је навео да је принц Вилајам показао снажну жељу да учествује у војним сукобима.

- Вилијам је веома жељео да оде. Недвосмислено. Али то је било сложено, и неки веома велики умови и искусни људи су о томе дискутовали- Свако ко је у војсци, а заправо није учествовао у војној операцији, осјећа разочарање - рекао је он.

У документарцу је истражена и паралела између принца Харија и брата садашњег краља Чарлса, Ендруа, који је за вријеме рата на Малвинима у више хеликоптерских мисија летио ка острвима недалеко од Аргентине, а када је Чарлсу, који је тада био принц, такође било забрањено да иде у рат.

Принц Хари је током свог десетогодишњег мандата у војсци у два наврата летио у Авганистан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана