Крагујевац: Петиција за споменик “фићи”

РТС
Крагујевац: Петиција за споменик “фићи”

Крагујевац - Учесници осмог “Фића феста” у Крагујевцу потписали су петицију да буде подигнут споменик аутомобилу “застава 750” национална класа, познатијем као “фића”.

Петицију је потписало више од 500 учесника Осмог “Фића феста”, који се одржава у Крагујевцу, а који вјерују да би споменик “фићи” сачувао успомену на све “фиће”, “тристаће”, “кечеве” и “југиће”.

Предсједник крагујевачког Удружења љубитеља фића Славољуб Батаљевић рекао је да је почетак производње “фиће” представљао почетак развоја аутомобилске индустрије у Србији, која се наставља производњом новог фијатовог модела у Крагујевцу, преноси РТС.

Традиционална манифестација “Фића фест” окупила је око 60 љубитеља овог возила из Крагујевца, Зајечара, Крушевца, Београда, Аранђеловца, Деспотовца и сви аутомобили који су ту су у возном стању и уредно регистровани.

Најстарији је “фића” Крагујевчанина Петра Игрутиновића из 1962. године и има статус возила од историјског значаја.

У Крагујевцу је организована и изложбе популарних аутомобила “националне класе” у Великом парку.

Организатори “Фића феста” су Удружење љубитеља фића из Крагујевца, Град Крагујевац и Градска туристичка организација.

Производња најпопуларнијег возила бивше Југославије “заставе 750” почела је 18. октобра 1955. године, а окончана 18. октобра 1985. године и за три деценије је са монтажних линија крагујевачке “Заставе” сишло 923.487 аутомобила.

У Крагујевцу се сада производи “фијат 500Л”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана