Комплети за дочек смака свијета

Агенције
Комплети за дочек смака свијета

Москва - Смак свијета који су за 21. децембар "најавиле" Маје све више заокупља пажњу медија и јавности, како се тај датум ближи. Премијер Аустралије Џулија Гилард чак је снимила видео обраћање сународницима поводом предстојеће апокалипсе.

Судећи по контексту реченог, то је била шала, али многи је прихватају озбиљно.

Између осталог, занимљиво је реаговање пољског листа "Супер експрес" који је објавио на свом сајту анкету о "предстојећем" смаку свијета, објављено је на сајту "Гласа Русије".

Пољаци су песимисте, већина од њих не само да чека, већ и прижељкује смак свијета, каже главни уредник листа Радек Малиновски.

Песимизам Пољака дијеле становници многих земаља свијета, док предузимљиви дјелатници активно зарађују на људском страху.

У међувремену, појавили су се комплети за дочек смака свијета.

У тим комплетима, који се продају у Мексику, могу се наћи шибице, ножић за конзерве и борбу са вампирима истовремено, чоколада, нотес за успомене и паљење ватре, литарска флаша воде и мала флашица анисовог ликера, који се производи на полуострву Јукатан и сматра се да постоји од времена Маја.

"Кад већ долази смак свијета, боље је бити спреман за њега", кажу произвођачи комплета за "смакнуће свијета".

У Русији је такав комплет нешто једноставнији - флаша вотке, конопац и сапун.

У Украјини, на једном интернет-ресурсу продају се карте за рај или пакао са попустом.

Истраживачи који су проучавали календар Маја покушавају да смире ситуацију.

"Сви ови разговори о смаку свијета само су још један начин да се извуче новац из мало упућеног становништва. То се чак не може назвати теоријом, јер теорија претпоставља неко научно истраживање – то је једнсотавно још једно шарлатанство", каже директор Центра за проучавање историје и културе Маја "Конорозов" Галина Јершова.

Она напомиње да у календару Маја нема уопште никаквих прогноза, никаквих предсказања о смаку свијета.

"Он представља камену плочу са урезаним датумима, највјероватније везаних за кретање Мјесеца. Али, тамо нема никаквог текста, ни једног предсказања", каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана