Кинески ђаци пролазе кроз пакао због матуре

Агенције
Кинески ђаци пролазе кроз пакао због матуре

Пекинг - Ако мислите да је ваше дијете преоптерећено учењем, да има по неколико књига за један предмет и да је сваком наставнику његов предмет најбитнији или изнад осталих, онда прочитајте шта се све дешава у Кини, преносе агенције.

Медији у свијету објавили су шокантне фотографије ученика једне средње школе у кинеском граду Ксјонгангу у провинцији Хубеи, како сједе у клупама у учионицама задубљени у књиге, припремајући се за матуру а изнад њих висе бочице са инфузијом са аминокиселинама!?

До матуре, односно најстреснијег испита за то доба, остало је још 30-ак дана, а како би успјели да се потпуно спреме, ученици су сами тражили да раде готово даноноћно, уз додатну енергију која им виси над главама.

Они долазе у школе у седам ујутру, а одлазе кућама тек око 23.00 часа!?

Фотографије је у етар послала особа која се представила као ученик трећег разреда те средње школе, а школа је у међувремену потврдила аутентичност фотографија.

Представници школе су објаснили да је је ученицима понуђена инфузија како би се уочи судбоносног испита побољшало њихово физичко стање и разина енергије и енергетски ниво.

- Да би имали више времена за учење, одлучили су да им пружимо могућност да инфузију примају у учионици умјесто да губе вријеме на одлазак у школску амбуланту - кажу у школи.

Тај испит траје два дана и познат је по врло тешким питањима кроз које се провјерава цјелокупно знање које су стекли још од обданишта!

Према тврдњама представника школе, метода интровенозног давања аминокиселина последњих година је постала врло популарна.

У школи не намјеравају да престану са овом праксом ако ученици наставе да траже такву помоћ.

Да све буде још чудније, овај начин учења подржава и држава, која даје боце инфузије.

Сваког јуна око девет милиона младих Кинеза, полазника трећег разреда средње школе очекује “гаокао” - највећи испит те врсте у свијету који им одређује будућност.

Да ли ће успјети да се упишу на факултет, који факултет...

Стрес који ученици доживљавају у том периоду је енорман и статистика показује да баш у то вријеме расте број самоубистава међу људима те добе, дакле полагачима “гаокаа”.

Не пролазе само ученици кроз посебан режим живота у време припремања испита.

Такстистима се, рецимо, дају упутуства да не трубе када пролазе поред школа, а радницима на градилиштима да смање радове како ученицима не би сметала бука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана