Кикинда: Казна за узнемиравање сова 250.000 динара

Агенције
Кикинда: Казна за узнемиравање сова 250.000 динара

Кикинда - Центар Кикинде је највеће зимовалиште сова на свијету, а према најновијој одлуци Скупштине општине запријећене су и казне за њихово узнемиравање, преносе агенције.

Нико не смије да сијече и орезује стабла у центру, на којима се сове гнијезде од септембра до априла, а позорнице за манифестације и свијетлеће рекламе морају бити удаљене најмање двадесет метара од дрвећа на којима су гнијезда.

За кршење ових правила предвиђене су казне за физичка и правна лица од 2.500 до 250.000 динара. Биолози Центра за заштиту сова Србије тврде да у Војводини постоји око 450 мјеста окупљања сова, у којима зимује око 30.000 примјерака, али их је на једном мјесту највише у Кикинди. Прије три године било их је чак 740, што у свијету нигдје није забележено.

Инспектори за заштиту животне средине свакодневно обилазе центар града и контролишу како се физичка лица, правна лица и предузетници понашају према заштићеним птицама.

- До сада није написана ниједна пријава за узнемиравање сова јер су оне у нашем граду добродошле и грађани Кикинде имају пријатељски однос према њима. Уосталом, да није тако, не би се оне ни настаниле у крошњама дрвећа у најужем центру града - објашњава Љиљана Милекић из Одјељења за заштиту животне средине општине Кикинда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана