Карлос Слим и даље на челу најбогатијих људи свијета

Агенције
Карлос Слим и даље на челу најбогатијих људи свијета

ЊУЈОРК - Мексички магнат Карлос Слим се и даље налази на првом мјесту годишње листе најбогатијих људи свијета часописа “Forbs” са богатством процјењеним на укупно 69 милијарди долара, испред Американаца Била Гејтса и Ворена Бафета, тешких 61 милијарду односно 44 милијарде долара.

Слим заузима челну позицију на тој листи већ трећу годину заредом, а богатство је зарадио углавном у сектору телекомуникација, пренео је Ројтерс.

На листи часописа “Forbs” за ову годину се налази рекордан број милијардера, њих 1,226, од којих сваки располаже са просечно 3,7 милијарди долара.

Највећи број милијардера, њих 425, долази из САД, док је на другом месту дошло до промjене у односу на прошлу годину, па је Русија претекла Кину са 96 милијардера према кинеских 95. Највише милијардера живи у Москви (њих 78), а слijеде Њујорк са 58 и Лондон са 39.

Седамдесетдвогодишњи Слим, који је богатство зарадио у телекомуникацијама, сада послује и у сектору малопродаје, финансија, сировина и енергетике. Посљедњих година је тај мексички магнат купио велике удјеле у иностраним компанијама, па је сада између осталог власник акција ланца робних кућа “Сакс” и издавача “Њујорк тајмс”.

Оснивач “Мајкрософта” Бил Гејтс је смањио предност Слима у односу на прошлу годину, будући да се процјењено богатство Мексиканца смањило са 74 на 69 милијарди долара, док је Гејтсово порасло са 56 на 61 милијарду долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана