Како је разоткривен лажни јапански Бетовен?

Танјуг
Како је разоткривен лажни јапански Бетовен?

Ни Лудвиг, а још мање Бетовен, Јапанац Мамору Самурагочи не само да није компоновао класична дјела која му се приписују, већ није био ни глув, тврди данас композитор који је 20 година писао музику умјесто "јапанског Бетовена".

Обраћајући се на конференцији за штампу којој је присуствовало неколико десетина новинара и репортера, Такаши Ниигаки је изашао "из сијенке" и открио тајну коју је чувао посљедњих 18 година.

Његова исповијест, коју је телевизија преносила уживо, трајала је више од једног сата.

"Већ 18 година компонујем умјесто Самурагочија", навео је смиреним гласом композитор.

Према романсираној верзији свог живота, Самурагочи је оглувео у 35. години, али је наставио да пише музику. Прославио се симфонијом коју је посветио жртвама атомске бомбе бачене на Хирошиму 1945.

Са својим затамњеним наочарама и дугом црном косом, "јапански Бетовен" је освојио срца Јапанаца. Након документарца у којем Самурагочи обилази подручје погођено цунамијем и дружи се са преживјелим жртвама, више од 100.000 Јапанаца похрлило је да купи његову симфонију "Хирошима", која је постала позната као "симфонија наде".

"У почетку сам пристао без много размишљања да компонујем за њега. Али његова популарност није престајала да расте и почео сам да страхујем да ће превара бити откривена", објаснио је Ниигаки у интервјуу за недјељник Шукан Буншун.

"Временом сам схватио да он не умије да компоније. Мислио сам да сам његов асистент, а заправо сам био његов саучесник" , навео је 43-годишњи професор музике.

"Неколико пута сам хтио да прекинем, али би ме он плаћао да наставим. Прошле године ми је послао имејлом поруку да ће се убити ако престанем да компонујем", испричао је музичар.

Од првог тренутка када сам га срео до данас никада нисам помислио да је глув. Сигурно му није било лако да се све ово вријеме претвара да не чује, рекао је Нигаки који је увјерен да Самурагочи савршено чује. "На почетку разговора говорио би рукама или читао са усана, али би потом сасвим нормално комуницирао", навео је он.

Дугогодишње ћутање се Ниигакију није претјерано исплатило. За 20 година колико је радио као композитор "у сијенци" зарадио је свега седам милиона јена (51.000 евра) за двадесетак дјела.

Ријешио је да прекине ћутање када је чуо да ће се јапански клизач Даисуке Такахаши такмичити на Зимским олимпијским играма у Сочију на музику "јапанског Бетовена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана