Како је аутобус са редовне линије из Британије за Индију усликан изнад Котора

ГС
Како је аутобус са редовне линије из Британије за Индију усликан изнад Котора

На Фејсбук профилу Банета Гајића објављен је занимљив текст, илустрован фотографијом британског аутобуса изнад Котора из краја шездесетих година прошлог вијека.

Како је наведено, овај лијеп призор садржи у себи једну од најчуднијих авантура у 20. вијеку која се одвијала на нашем простору.

-  Ријеч је о аутобусу који је возио на РЕДОВНОЈ линији Лондон-Индија (и натраг), на путовању које је трајало скоро 40 дана, и преваљивало више од 20.000 километара! Ови аутобуси су преко 20 година возили на тој рути, до индијских градова Калкута и Бомбај, а превозници су биле британске компаније. Путници су били свих могућих профила, од авантуриста, хипика, ходочасника до пословних људи. На том путу ови аутобуси су имали редовну станицу на Тргу Маркса и Енгелса у Београду (данас Трг Николе Пашића) одакле су ишли даље кроз Турску, Иран, Авганистан и Пакистан до одредишта у Индији – наведено је у објави.

Ова фасцинатна путовања су прекинута избијањем револуције у Ирану и рата у Авганистану, али и, највише, због све доступнијег авионског превоза.

Понеки аутобус би, баш као овај са слике, понекад и мало скренуо са главне руте па би зашао у егзотичне крајеве Балкана, када су путници били само авантуристи жељни нових искустава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана