Како да пијете, а да се не напијете

telegraf.rs
Како да пијете, а да се не напијете

Стиже Нова година, а с њом и бројне журке и прославе које треба испратити.

Свако ће се вероватно бар за новогодишњу ноћ добро напити, али сигурно ћете се наћи у ситуацији да морате да "испоштујете пријатеље", а не можете себи да дозволите да се "убијете".

Не мјешајте пића

Као прво, немојте мјешати пића. Јасно је да човек у алкохолисаном стању баш и нема контролу над собом, па се не можете ослонити на тог другог, пијаног себе. Зато прије него што почнете да пијете, одредите шта ћете пити у току вечери, провјерите има ли довољно тог пића, да не морате касније да прелазите на нешто друго и све то збућкате у стомаку.

Шта нам ради јетра

Јетра може да преради само неку количину алкохола у одређеном временском периоду. Тако за један сат, она може да преради једно мало пиво, 0.33 дл жестоког пића или једну чашу вина. Све више од тога дјеловаће као отров. Зато, направите рачуницу. Искусни "алкоси", који пију маратонски, попију два пића у почетку, и онда по једно на сваких сат времена, а ако осјете да нису довољно припити, само дуплирају једну дозу.

Једите масно

Пијанство је заправо посљедица испарења алкохола у нашем организму.

Сви знамо да масти пливају по води, па тако и у нашем стомаку дјелују као препрека на површини која спријечава та испарења да ураде своје и на тај начин нас чувају од пијанства.

Пијте минералну воду

Минерална вода садржи угљен диоксид који нека алкохолна испарења везује и спријечава њихово претварање у опасне алдехиде који нам "помућују мозак". На тај начин, можете чак преполовити дејство алкохола.

Иако и друга газирана пића садрже угљен диоксид, садрже и шећер који се не слаже најбоље с алкохолом, па не треба замјенити минералну воду неким од тих пића.

Савјет године

Један од оснивача компаније "Boston Beer ", Џим Кох, открио нам је своју тајну како успјева да попије више од свих а да се не напије.

Тајна је у обичном квасцу. Прије пијанке, Џим би сваки пут појео по једну кашичицу активног квасца по сваком пићу које планира да попије.

Ако вам је лакше, можете квасац да умјешате у јогурт.

Квасац разбија алкохол у организму на основне молекуле, водоник, кисеоник и угљеник, тако да не стигне да испари и удари нас у главу, пише Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана