Јединствена дечја имена – помодарство или нарцизам?

Агенције
Јединствена дечја имена – помодарство или нарцизам?

Наравно да сваки родитељ мисли да је баш његово дијете дар од Бога, али све је већи број оних који желе да то нагласе околини, па тако свом дјетету дају име Краљ, Принц и Месија...

Џин Твенџ, психолог и аутор књиге “Епидемија нарцизма”, примјетила је да позамашан број људи назива бебе хвалисавим именима која подстичу да се сујета доведе на сасвим нови ниво.

Током истраживања, Твенџова је пронашла да се међу најпопуларнијим именима за дјечаке у 2012. години нашло много оних који осликавају величину и важност бебе у друштву.

У Аустралији је чак 1,423 дечака названо Краљ, док су 243 дјевојчице добиле име Принцеза.

“Сви знамо да људи који су веома нарцисоидни биљеже висок ниво потребе за јединственошћу. Када дају дјеци имена која прокамују њихову величину, онда схватате да је њихов нарцизам прешао на слиједећи ниво”

Џин упозорава да давање оваквих имена бебама није уопште занемарљива ствар, јер ће се током година одразити и на културу.

“Нарцизам је отрован по друге у друштву. Нарциси немају осјећај емпатије, нису заинтересовани да помажу другима, агресивни су када их неко узнемирава, највише узимају за себе а много мање дају другима. Мислим да они ту дјецу виде као продужетак сопствене личности, а забрињава што много тога и не знамо о нарцисима као родитељима”, рекла је она.

Џин наводи екстремни примјер из Тенесија, када је судија општинског суда наредила родитељима да промјене беби, која се звала Месија, име наводећи да се то директно коси са религијом, те да дијете нема права тако да се зове и да није никакво божанство.

“Наравно да је прешла границе својих овлашћења, али схватате шта је хтјела да поручи родитељима овим поступком”

Нажалост, Џин је убјеђена да је овај тренд тек започет те да ћемо у скоријој будућности имати све више “великана” у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана