Јапански пензионери се окрећу бизарном хобију

Qz.com
Јапански пензионери се окрећу бизарном хобију

Када људи оду у пензију, они врло често себи пронађу неки хоби како би попунили вријеме као што је шах. Све већи број старијих Јапанаца, међутим, се одлучује на знатно злокобније активности, тачније, ухођење.

Број инцидената са ухођењем у 2012. години, које су починиле особе старије од 60 година, стигао је до бројке од 1.834 случаја.

Ово представља 3.8 пута више случајева у поређењу са 2003. годином, судећи по Националној полицијској агенцији.

Јапан има велики проблем са ухођењем. Фатални напад ножен на једну осамнаестогодишњу дјевојку десио се свега пар сати након што је она полицији пријавила да је неко уходи.

Јапан је тек у октобру промјенио закон како би се узнемиравање мејловима сврстало међу ухођење и узнемиравање, заједно са телефонским позивима и факсевима. Ово се десило након што је бивши дечко убио дјевојку након слања више од 1.000 претећих мејлова.

Иако полиција тврди да људи свих доба генерално све више уходе друге особе, пораст случајева у којима су учествовале старије особе је у првом плану. Они чине скоро 10 одсто свих забиљежених ухођења и узнемиравања.

Међутим, шта се налази иза овог опасног тренда?

Можда жртве само чешће пријављују инциденте. Акико Кобајакава, предсједник организације за помоћ жртвама тврди да је за њених 14 година рада са жртвама, скоро 20 одсто њих идентификовало старије особе као починиоце.

Али ако узмемо у обзир и старост популације Јапана, чињеница је да сада постоји знатно више старих особа у овој земљи.

Иако је популација Јапана исте бројности као и 2000. године, више од 30 одсто Јапанаца је старије од 60 година.

Кобајакава каже да старији удовци имају „повећани осјећај очаја који их наводи да немилосрдно прогоне млађе жене".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана