Јапан: Градска власт шокирала савјетима за труднице

ГС
Јапан: Градска власт шокирала савјетима за труднице

ТОКИО - У граду Ономичи у јапанској префектури Хирошима медији су ове недјеље скренули пажњу на летке за труднице који су дистрибуирани локалним становницима и који су изазвали бијес јавности, а у којима се оне позивају да се захваљују мужевима и новопеченим очевима за обављање основних задатака као што су прање судова, мијењање пелена и држање дјетета.

На једном од летака пише да постоје разлике у начину на који мушкарци и жене осјећају и мисле, да постоји структурна разлика у мозгу мушкараца и жена, као и да је познато да мушкарци раде на основу теорија, а жене на основу емоција, преноси CNN (Си-Ен-Ен).

- Важно је да разумијемо међусобне разлике и добро подијелимо улоге -пише на летку и додаје се да мужеви и новопечени очеви воле да им се захваљује за обављање основних задатака као што су прање судова, мијењање пелена и држање дјетета.

Такође пише да жене могу да иритирају своје мужеве ако су “заузети бригом о беби и не обављају кућне послове”, а женама се савјетује да се “не фрустрирају без разлога”.

Закључено је да постоје многе ствари које новопечене мајке могу да учине да удовоље својим мужевима, укључујући масажу, припремање ручка сваки дан, бригу о деци и кућне послове, да их поздраве са “добродошли кући” и да увијек имају осмијех на лицу.

Садржај летака заснован је на јавној анкети спроведеној 2017. године, а због бијеса јавности градске власти су обуставиле њихову дистрибуцију.

На летке су пажњу скренули локални медији, као и друштвене мреже на којима су се појавиле огорчене реакције.

- Довољно је лоше што локалне власти преносе идеју да је брига о деци посао мајке - написала је једна особа на Твитеру, наводећи да би жељела да локалне власти подигну свијест да су очеви такође главни актери у бризи о дјеци.

Градоначелник Јукихиро Хиратани објавио је у уторак извињење на сајту локалне владе, рекавши да леци “нису у складу са осјећањима трудница, породиља и других који су укључени у одгајање дјеце и да су изазвали непријатна осећања код многих људи”.

Хиратани је рекао да је градска влада престала да дистрибуира летке јер “садрже изразе који промовишу ставове и праксе стереотипних родних улога”.  CNN наводи да је родна равноправност у Јапану “једна од најнижих на свијету”, да жене заузимају само 10 одсто мјеста у парламенту, да само њих 12,9 одсто ради на вишим или руководећим позицијама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана