Jапанци поставили још један необичан рекорд

Taнјуг
Jапанци поставили још један необичан рекорд

Јапански музичари поставили су свjетски рекорд по броју извођача на теремину, електронском музичком инструменту на коме се свира без дотицања.

Како преноси Би-Би-Си, 272 особе свирале су заједно на концерту одржаном у централнојапанског граду Хамаматсу. Догађај је организовао Масами Такеући који је научио да свира на теремину у Русији, гдjе је овај необични инструмент настао прijе око сто година.

Представница Гинисове књиге рекорда потврдила је да је то био досад највећи теремински оркестар на свijету.

Теремин је један од најстаријих електронских инструмената. Изумио га је Рус Леон Теремин 1919. године, а оно што га карактерише је то што је то једини музички инструмент који се свира без дотицања.

Теремин испушта електричне сигнале који производе веома надреалне, "ванземаљске" звуке, па се често користи за музику у хорор и СФ филмовима.

Теремин се свира тако што извођач помјера руке око двије антене и на тај начин регулише јачину и висину тона. Можда најпознатија употреба теремина у поп музици може се чути у песми "Good vibration " групе Бич Бојс. Међу музичарима који, такође, свирају на теремину су и Џими Пејџ и Жан-Мишел Жар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана