Изненадиће вас шта заправо значи име најславнијег морнара Попаја

Срна
Изненадиће вас шта заправо значи име најславнијег морнара Попаја

У питању је жаргон, али и игра ријечи

Лик морнара Попаја постоји од 1919. године и један је од омиљених међу свим генерацијама.

Сам цртани лик створио је Елзи Крислер Сигар 1919. године за рекламне потребе једне фабрике спанаћа, а десет година касније, 1929. године, лик морнара Попаја је уведен у стрип.

Он је одмах стекао велику популарност, а Попај је постао звезда захваљујући браћи Флајшер који су направили цртани филм.

Многи, међутим, не знају право значење имена овог цртаног јунака, морнара са великим мишићима који обожава да пуши лулу и једе спанаћ.

Име Попај је пре свега жаргонски израз за морнара, међутим, у овом случају је у питању и игра речи. Наиме, „поп еyе“ на енглеском језику, значило би повријеђено око - што морнар Попај и има, судећи по повезу који носи.

Оно што је такође занимљиво јесте да је Попај требало да буде споредан, једнократни лик у стрипу, али је због великог успјеха добио већу заступљеност и мјесто главног лика.

Велики Роберт Алтман је снимио и филм Попај, у ком је главног јунака тумачио Робин Вилијамс, међутим, тај филм се узима као примјер најнеуспјешнијег у каријери и редитеља и глумца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана