Италијанске часне сестре основале фудбалски тим

24sedam
Foto: Instagram

Иако звучи потпуно невјероватно, широм свијета одјекнула је вијест да је група часних сестара основала прву фудбалску репрезентацију часних сестара на свијету.

Њих 18 окупило се раније ове године у Милану са свих страна Италије, док је дио њих стигао са различитих крајева свијета, са Мадагаскара, из Мексика и Румуније. Најмлађа фудбалерка у формираном тиму има 27 година, а најстарија 52.

Већина њих је играла фудбал и прије него што је постала часна сестра. Тако је сестра Аника Фабијан, која игра на позицији нападача играла за омладински тим Вићенце.

 - „Моја мајка није била срећна када сам напустила часове плеса због фудбала“, рекла је 32-годишња Аника. „Она ми је говорила да сву своју опрему оставим напољу јер је била пуна блата. Али послије неког времена се навикла на то.”

Најстарија часна сестра Емилија, 52, била је фудбалска звијезда у својој матичној земљи Румунији, играла је за врхунски тим и изабрана је да се придружи женској репрезентацији. Али напустила је фудбалску каријеру и свог вјереника, након што је добила жељу да постане часна сестра.

У Италији је основала црквени фудбалски клуб „Три арханђела“. Поставила је оглас којим је позвала дјечаке и дјевојчице, старости између 7 и 18 година, да се придруже њеном тиму. Сестра Емилиа је имала јаку жељу да привуче и млађе људе у цркву у коју су стизали само старији вјерници, што јој је на овај начин и успјело. Тако је почела њена тренерска каријера.

Она и њене саиграчице и дан-данас користе сваку могућу прилику у свом густом распореду да изађу на терен и играју утакмице већином у хуманитарне сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана