И мужјаци мува траже утјеху у пићу

Агенције
И мужјаци мува траже утјеху у пићу

ЊУЈОРК - Када им супруга или дјевојка ускрати секс, мушкарци обично попију неколико пића да би себи подигли морал, баш као и мужјаци мува, тврде амерички научници, преносе агенције.

Једно истраживање покушало је да открије разлоге оваквог понашања припадника обе врсте.

У студији, објављеној у часопису “Сајенс”, научници предлажу биологично објашњење зашто одговор „Не вечерас, душо” има за посљедицу „Дај још једно пиће”.

Једног по једног, истраживачи су стављали мувље „Казанове” у посуду са женком која се управо парила, тако да у том тренутку није била ама баш нимало заитересована за секс.

Она би бјежала од насртљивог мужјака, чак би се с њим и физички обрачунавала. Мужјаци су свакодневно током четири дана излагани овој „тортури”, а на крају би одустали од сваког покушаја да заведу женку.

Након овог болног искуства, одбаченим мужјацима је дато да бирају између редовне хране и хране умочене у алкохол.

Они би се просто „бацили” на алкохол и очигледно би се напили. Чим би, међутим, били доведени у контакт са женкама спремним на секс, њихова жеља за алкохолом би видно опала.

Истраживачи су потом проучавали супстанцу у мозгу мува познату као НПФ.

Пријатне активности, као упражњавање секса, поспјешују активност можданих валова који користе НПФ, што ствара угодан осјећај. Уколико се муви ускраћује секс, систем запада у кризу, приморавајући муву да потражи другу врсту „подстицајних” активности попут испијања алкохола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана