Хенк Тенк - медвјед провалник покупио симпатије људи, али га јури полиција

ГС
Foto: Принтскрин

Медвједу тешком око 230 килограма надимак Хенк Тенк су дали у Полицијској управи Саут Лејк Тахоа због његове огромне величине, дјелимично постигнуте проваљивањем у десетине домова и уживањем у намирницама власника кућа.

Калифорнијско одјељење за рибу и дивље животиње разматра могућности поступања са Хенком, медвједом кога воле многи локални становници који вјерују у важност коегзистенције са свим дивљим животињама.

„Ми га сви овдје добро познајемо. Покушавамо да га спасимо, иако представља проблем", рекла је становница Дин Белардино.

Хенк Тенк је провалио у 28 домова а више од 100 позива због њега упућено је полицији у посљедњих седам мјесеци. Медвјед је посљедњи пут виђен како лута око кућа у насељу Тахо Кејс.

Званичници су рекли су да се овај медвјед не плаши људи, и да има огроман апетит и да је  константно у потрази за храном.

Неки мјештани вјерују да медвјед није само неустрашив, већ и да је пријатељски настројен.

„Он није повриједио ниједног човјека, имао је 28 провала. Веома је сладак. Више воли пицу него воће", рекла је Белардино.

Званичници су поставили замку за медвједа, али „обожаваоци" медведа су забринути да ће животиња бити убијена.

„Хенк је на мети Калифорнијског одјељења за рибу и дивље животиње. Оштро се противимо њиховом плану, и грчевито радимо на спасавању његовог живота посјећујући разна уточишта за дивље животиње, у нади да ћемо му пронаћи сигуран дом", изјавила је Ен Брајант, директорка БЕАР лиге.

Медвјед је са провалама почео најприје улазећи у куће власника који су остављали врата и прозоре незакључаним.

Када је медвјед постао већи и смјелији, почео је да разбија прозоре, користећи своју величину и снагу да би ушао у куће.

Ипак, државни званичници за дивље животиње још нису открили коначну одлуку о Хенковој будућности.

Белардино је рекла да се већина становника нада да ће Хенк бити послат у уточиште, и да неће бити успаван.

Урађен је и Хенков ДНК профил

Полицијска управа Лејк Тахоа обучава полицајце како да правилно уплаше медвједа и како да се евентуално од њега одбране.

„Наши полицајци су обучени да користе средства за одвраћање као што су гласне сирене, испаљивање лажних метака... Желимо да се врати кући, у шуму", рекли су из полиције.

„Телефони у БЕАР лиги непрекидно звоне због позива буквално из цијелог свијета. Сви изражавају ужас над плановима за убиство Хенка", изјавила је Брајантова и додала: „Хвала свима што бринете о овом пријатељски настројеном великом медвједу".

У најновијем саопштењу Калифорнијског одјељења за рибу и дивље животиње наводи се да је Хенк лако препознатљив због његове изузетно велике величине и тамне длаке као и свијетле њушке. Поред тога, истичу и да је прикупљен ДНК медведа како би омогућио 100 одсто тачну идентификацију, преноси РТС.

„Област језера Тахо има здраву и бројну популацију медвједа, еутаназија животиње је увијек наша посљедња опција. Тренутно разматрамо гдје ће бити транспортован када буде био ухваћен. Морамо имати у виду његово ментално здравље. Одрасли медвједи могу бити лоши кандидати за смјештај у неком прихватилишту, врту или азилу, због хроничног стреса прилагођавања заточеништву након што су живјели само у дивљим условима'", наводи се у саопштењу Одјељења.

Власти су у међувремену апеловале на становнике да воде рачуна о складиштењу хране, али и о одлагању смећа, како би „обесхрабрили Хенка у његовим намјерама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана