Ево зашто новац не купује срећу

Агенције
Ево зашто новац не купује срећу

Њујорк - Каже се да новац не може да купи срећу – и у случају ових добитника лутрије, чини се да је та узречица сасвим тачна, преносе агенције.

Мајкл Керол

Доказ да новац не може купити памет је Мајкл Керол који је својих 15 милиона долара потрошио на аутомобиле, дрогу и проститутке. У малом и мирном градићу саградио је стазу за сударање аутомобила. Керол је данас на социјалној помоћи.

Кели Роџерс

Малољетна Кели Роџерс била је још у средњој школи кад је на лутрији добила три милиона долара. Кели тада није чекала да је неко посавјетује како ће потрошити своје изненадно богатство – почела је да путује и неконтролисано троши новац. Данас Кели Роџерс има 22 године и мајка је двоје дјеце с два покушаја самоубиства иза себе, а све што јој је остало од добитка на лутрији су вјештачке груди.

Џон Мекгинис

Иако 15 милиона долара многима од нас звучи као новац који је немогуће потрошити, Џон Мекгинис успио је не само да списка све што је имао на аутомобиле, пријатеље и путовања, већ се још и задужио у банци за додатних три милиона долара.

Вивијан Николсон

Трошити, трошити и још мало трошити, био је одговор на питање шта Вивијан Николсон мисли да направи са 225.000 долара које је добила 1961. (данас би то било око 4.5 милиона долара). Вивијан Николсон није лагала. Све што је имала потрошила је у сљедећих десетак година. Иако је завршила с малом пензијом, нико не може да каже да се Вивијан није забављала – удавала се пет пута, живјела као краљица и чак је успјела да натјера власти на Малти да је депортују.

Џек Витакер

Џек Витакер добио је на лутрији 315 милиона долара, од којих му је након пореза остало 115 милиона јер је награду узео одједном умјесто у ратама. Иако је Витакер почео племенито да троши свој новац (у добротворне сврхе), убрзо се нашао на истом путу као и многи други изненадни богаташи – у попис трошкова су му ушли пиће и стриптиз, а јавности је углавном познат по многим парницама које су покренуте против њега и смрти у породици везане уз коришћење дроге.

Кен Проксмајер

Нису сви људи рођени да буду предузетници. Доказ за то је Кен Проксмајер који је добио милион долара на лутрији и с тим новцем је покренуо продавницу аутомобила. Он и његов брат пропали су пет година касније и прогласили банкрот. Кен Проксмајер добио је свој стари посао који је радио прије добитка новца на лутрији.

Рода Тот

Само су двије ствари сигурне у животу – смрт и порез. Рода Тот није схватила колико је дио у вези пореза врло озбиљан. Након што су она и њен супруг добили 13 милиона долара на лутрији, нису сачували ни цента за порез, већ су све потрошили. Родин супруг је преминуо, а она је завршила у затвору дужна држави двије године живота и нешто више од милион долара.

Евелин Адамс

Шансе за добитак на лутрији врло су мале. Штавише, статистички је вјероватније да ће вас нешто усмртити док идете по свој добитак него да ћете имати добитне бројеве. Међутим Евелин Адамс побиједила је статистику не једном, већ два пута. Након што је у двије године добила укупно нешто мање од пет и по милиона долара, сав новац је потрошила на коцкање и поново се нашла сиромашна у својој камп-кућици у којој живи.

Џенит Ли

Добро је бити добар, али не и предобар. Џенит Ли за разлику од већине претходних примјера није себично трошила 18 милиона долара које је добила на лутрији, већ је донирала гдје је стигла – од факултета до политичких кампања. Управо то доброчинство је на крају и довело до банкрота.

Вилијам “Бад” Пост

Након добитка од 16 милиона долара 1988. Вилијам “Бад” Пост требало је да остатак живота проведе безбрижно, али је запао у низ ситуација које су то спријечиле. Његов брат покушао је да унајми некога да убије њега и његову шесту жену, станодавка га је присилила да јој да једну трећину свог добитка, као и утјеривачи дугова на које је чак пуцао и тако зарадио затворску казну. Бивши милионер је 1996. продао остатак исплате свог добитка на лутрији и тим новцем подмирио све своје дугове. Преминуо је 2006. живећи од инвалидске пензије од 450 долара мјесечно. У једном интервјуу рекао је да је био пуно сретнији док није имао ништа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана