Етиопљанин тврди да има 160 година

Huffington Post
Етиопљанин тврди да има 160 година

Свако ко упозна Етиопљанина Дакабоа Ебу на први поглед види да је заиста веома стар. Међутим, колико му је тачно година, већ је дискутабилно.

Eба тврди да има 160 година, иако то не може доказати изводом из матичне књиге рођених, пише The Huffington Post.

Наиме, тај Етиопљанин је одрастао у друштву које нема обичај материјалног, него усменог преношења информација, па и оних о рођењима, смрти и свему осталом, а живих свjедока из његовог времена - нема.

- Немам ни једног живог рођака - каже Етиопљанин.

Репортер, који је с Ебом снимио интервју и објавио га на YouTubeу, био је импресиониран страчевим знањем о историји локалног краја, што му је био довољан доказ да он заиста има невjероватних 160 година. Нарочито су га заинтересовала наводна фармерова сjећања из 1895. године, кад је Италија напала Етиопију.

- Кад је Италија напала Етиопију имао сам двије супруге и сина довољно великог да се брине за стоку - испричао је Еба.

Ако се потврди да је фармер Дакабо Еба из Етиопије заиста стар 160 година, постаће најстарији човјек у историји и с прве позиције помјерити Францускињу Жан Калме.

Мисао Окава (114) је актуални првак по годинама према Гинисовој књизи свјетских рекорда, а Етиопљанин Еба није једини који се бори за прво мјесто у тој категорији. Наиме, недавно је и Боливијац Кармело Флорес Лаура јавно изјавио да има 123 године, тврдећи да је рођен 16. јула 1890. године и да за то постоје докази.

Међутим, за сад се с доказима није јавио Гинисовим стручњацима, рекао је њихов представник за односе с јавноћу Џејми Панас.

У току је акција како би тим медицинских стручњака утврдио праву старост овог Етиопљанина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана