Добила отказ јер је “превише згодна”

Aгенције
Добила отказ јер је “превише згодна”

Послодавци имају право да отпусте запослене раднице уколико сматрају да су оне “превише згодне и привлачне”, одлучио је 22. децембра суд у Ајова Ситију, у америчкој савезној држави Ајова.

Пресуда поменутог суда односила се на неуобичајен случај у којем је зубар Џејмс Најт отпустио Мелису Нелсон. Он је одлучио да отопусти млађу сарадницу и као разлог је навео то што је она била веома атрактивна, а то је угрожавало његов брак. Порота је одлучила да стане уњегову одбрану, што је први пут да је такав став заузет у сличним случајевима у историји америчког правосуђа, преноси “АBC News”.

Судија Едвард Менсфилд објаснио је да у поменутом случају није дошло до кршења људских права заснованих на родној дискриминацији. Према његовом мишљењу, али и мишљењу адвокара зубара Најта, додjељени отказ заснован је на емоцијама и осjећањима, као и на жељи зубара да сачува свој брак и породичне вриједности.

С друге стране, адвокатица тридесетдвогодишње Нелсон, сматра да суд шаље погрешну одлуку.

“Ова порота послала је поруку женама Ајове са ставом да мушкарци не могу да буду одговорни за своје сексуалне жеље, и да жене Ајове треба да буду те које ће пазити на сексуалне жеље својих шефова”, казала је адвокатица Пејџ Фидлер.

Нелсон је у ординацији зубара Најта била запослена десет година, али су проблеми почели током посљедњих неколико мјесеци, када је Најт уочио да се она облачи све изазовније. Отказу је претходио и низ дискутабилних коментара попут оног када је Најт запосленој рекао да је њено облачење криво за његову ерекцију на послу или када је, коментаришући њен сексуални живот, рекао да је то “као када имаш ламборџини у гаражи који никада не возиш”.

Занимљиво је и то да је порота бројала седам чланова и да су сви они били мушкарци, што је права ријеткосту у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана