Данијел Суело - човјек који је рекао збогом новцу

Агенције
Данијел Суело - човјек који је рекао збогом новцу

Њујорк - Американац Данијел Суело (51) је у најбољим годинама свога живота, 2000. године, одлучио да се повуче из цивилизације, каже збогом новцу и оде да живи у пећину у америчкој држави Јута.

Овај савремени пећински човек, образован и из добре породице, поријеклом из Денвера (Колорадо), одлучио је једног лијепог дана да одустане од свог личног идентитета и заувијек заборави на проблеме са којима се суочавају грађани средњег сталежа у Сједињеним Америчким Државама - са кредитима, дуговима, кредитним картицама, напетој атмосфери на послу.

Једини контакт који данас Данијел има са свијетом је интернет, на коме има свој сајт и свој блог, међутим интернет користи само у библиотеци мјеста Моаб.

Када је отишао из модерног свијета у коме је новац једино и најважније мјерило, Данијел се повукао у пећину окружену слаповима на око сат вожње од пустиње Моаб.

За њега је новац далека прошлост, храни се пиринчем и пасуљем, а одјећу проналази на отпаду.

“Када сам живио са парама увијек ми је нешто фалило, пише Суело на свом блогу. Новац представља недостатак нечега. Представља прошлост, односно дугове, и будућност, односно кредите, али никада садашњост”.

Суело је постао познат широј јавности 2009. године када су његову причу објавили бројни часописи, међу којима и британски “Гардијан” и амерички “Хафингтон Пост”.

О њему се затим причало на телевизији, а 2010. године Марк Сандин је написао и објавио биографију Данијела Суела “Човјек који је напустио новац” у издању америчке издавачке куће Пенгвин.

И наравно, у складу са својом животном филозофијом Суело није узео ни долар од продаје ове књиге.

Како подсјећа италијанска агенција Анса, Суело није једини човјек на свијету који живи без новца.

Слично њему су урадили активиста Марк Бојл, чувен по оснивању онлајн заједнице “Фриекономи”, Њемица Хајдемари Швермер и Финац Томи Астикаинен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана