Да ли је он најбогатија стипса на свијету?

Yahoo
Да ли је он најбогатија стипса на свијету?

Назвати Дена Нејнана "скромним" није довољно тачан опис његове личности. Живи у Њујорку, граду са најбољим јавним превозом на свијету, али инсистира на шетању. Када путује, за смјештај се сналази преко "кауч-сурфинга", а у кафиће одлази само како би "ухватио" бесплатан интернет – никад ништа не наручи.

Међутим, Ден Нејнан је милионер.

„Постоје два начина да постанете милионер. Или зарадите много новца или постанете скромна особа", каже он. „Ја сам комбиновао та два".

Заправо, овај 32-годишњак успио је да уштеди невјероватних 1,6 милиона долара упркос томе што је напустио посао програмера прије пет година и постао стенд-ап комичар.

Каже да је све почело као хоби, а да сада зарађује на десетине хиљада долара по наступу, а сав новац штеди.

„У мом послу, никад не знате када ће телефон престати да звони. Постоји много забављача који су успјешнији и познатији од мене, али на посљетку осиромаше, јер се разбацују новцем", каже он. „Веома је важно да штедим како бих имао од чега да живим кад се пензионишем.

Ево како Нејнан штеди:

Мало издваја за путовања

Чак и на наступе у другим градовима на којима добија позамашне хонораре, Нејнан одлази на најјефтинији могући начин.

„Аутобуска карта до Бостона коштала ме је један долар, а на наступу сам зарадио 10.000 долара. Посјећујем couchsurfing.com и airbnb.com, како бих негдjе преноћио по ниским цијенама или чак бесплатно. Умјесто да до аеродрома идем аутомобилом, одлазим организованим превозом, а карта за десет вожњи коштала ме је само 25 долара".

Поштује коријене

„Ја сам полу Индијац полу Јапанац. У овим културама скромност је на цијени. Индијци су нарочито познати по томе. Претпостављам да ми је то у крви".

Никад не купује ништа ново

„Залуђеник за технологију", према сопственом признању, купује половне геџете преко интернета и добија их за петину цијене у радњама.

Редовно посјећује библиотеку, како би читао најновије књиге, па чак и узео CD-ове за учење страних језика.

„Не купујем нови намjештај. Многи људи дијеле бесплатно или наплаћују веома мало слабо кориштен намјештај пред селидбу. Тако сам опремио цијелу спаваћу собу", каже он.

Понаша се као „дечко из комшилука"

Он не посјећује чувене фризере, нити пазари у бутицима свјетских дизајнера. Шиша се по цијени од 10 долара, а на мајицу не даје више од 15.

Ником ништа не поклања

Нејнан не купује поклоне члановима породице и пријатељима. "Научио сам мени блиске људе да ништа не очекују од мене и што је још важније, да ни они мени ништа не дају. Ништа ми заиста не треба. Живим врло једноставно".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана