Да ли бисте истетовирали очну јабучицу?

Танјуг
Да ли бисте истетовирали очну јабучицу?

Изрицање казне Џејсону Барнуму (39) за покушај убиства полицајца на суду на Аљасци привукло је пажњу јавности али не због пресуде, већ због необичног изгледа осуђеног, преноси BBC.

 

Он на једној половини главе има истетовирану вилицу, зубе на образу, али оно што је изразито необично је то што је њему цела беоњача истетовирана и обојена у црно.

Начелник полиције у Енкориџу Марк Мев позвао је судију да погледа Барнуново лице за које је оцjенио да предстравља лице човjека који је већ одавно одлучио да буде непријатељски настројен према људима.

Међутим, да ли је Џејсон Барнум заиста изражавао непријатељство према остатку друштва због тога што је истетовирао своју очну јабучицу и ако су очи заиста огледало душе шта истетовирано око говори о свом власнику?

Човjек који је први експериментисао са убризгавањем мастила у очну јабучицу је тату умjетник из САД Луна Кобра. Међутим, његов циљ је био далеко од тога да жели да изгледа злобно, већ је јабучице истетовирао плавом бојом како би личио на ликове из култног филма "Дина".

"То је била приватна конвенција за боди модификације која се одржавала сваких неколико година у Канади", рекао је Кобра и додао да му је друг те године у фотошопу направио слику обојивши његово око у плаво као у филму "Дина".

"Тада сам му рекао да мислим да то могу и стварно да урадим", присjетио се он и додао да је слиједећег дана нашао храбре добровољце и вјежбао на њима. "Свјестан сам колико то лудо звучи, али ја такве ствари радим цио свој живот."

Његова техника, која је напредовала током година, састоји се од убризгавања пигмента директно у очну јабучицу. Једна мала инекција има довољно мастила да покрије око четвртину ока и потребно их је неколико како би се потпуно прекрила беоњача.

Он је да је до сада то урадио стотинама људи од Сингапура, Сиднеја до Лондона различитим бојама - плавом, зеленом, црвеном и црном.

"Ако желите да украсите своје око, зашто то и не урадити", каже Кобра. Он мисли да тиме уноси царство фантазије у свекодневни живот.

Кајли Гарт је дјевојка која ради у студију Луна Кобре у Сиднеју. И прије него што се одлучила да промјени боју својих беоњача она је екпериментисала радећи тетоваже на лицу, пирсинг, интервенције на ушима које изгледају као виловњачке, а има и стрелу у језику.

"То искуство је напорно ментално", каже она и додаје да јој је било потребно неколико ињекција како би очне јабучице обојила у свијетло плаво-зелену нијансу коју она назива бојом морске пјене.

Она каже да је осјећај као да јој је неко боцнуо око, затим се осјећа чудан притисак, а "онда слјиеди осјећај као да имате пјесак у очима, али нема бола". Гарт је додала да људи обично реагују са "не могу да вјерујем да си то урадила" због тога што се то ради иглом, али и да јој нико никада није рекао да јој очи изгледају страшно.

Међутим не може се исто рећи и за оне са тамнијим тетоважама, а том студију се јавља једна особа недјељно како би истетовирала очне јабучице и већина њихових жеља је да буду баш црне.

"Упозорим их и кажем да ће то заувијек изгледати застрашујуће људима са којима се сусрећу као и да ће можда имати проблема у комуникацији са другима и новим познанствима", објашњава Луна Кобра.

Он такође савјетује младе да то не раде док не пронађу посао, пошто их у супротном нико неће ангажовати.

Али, без обзира на то да ли је Барнум намјеравао да шокира или не, многи Кобрини клијенти се управо томе надају. Неки чак одбацују његова упозорења уз образложење да је кул уплашити људи, док други кажу да их није брига.

У посљедњих неколико године поједини затвореници у затворима у САД, који већ имају тетоваже које обиљежавају њихове злочине или припадности некој банди су покушавали да обоје своје очне јабучице.

Кобра подсјећа да је то започето као експеримент међу друговима и фановима "Дине" и да је измакао контроли. Он је чуо и да је тај тренд популаран међу бразилским тинејџерима и у неким руским субкултурама и брине да би људи могли да буду повређени.

"Нисмо очекивали да ће неко други то хтети да уради, а сада су сви тиме опсједнути", каже он и додаје да се често осјећа као да су пустили звијер да изађе.

Кобра упозорава на све што може да крене наопако током таквог процеса - од коришћења погрешног мастила и игле, убризгавања превише пигмента или тога да ће игла отићи предубоко.

И доктори из америчког Удружење оптометрије недвосмислено осуђују ту праксу и кажу да људи ризикују инфекције, упале, чак и сљепило. Такође неке америчке државе разматрају и забрану тетоважа очних јабучица.

Међутим, упкос ризику, популарност таквог вида украшавања расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана