Чистећи шталу пронашао слике које вриједе милионе долара

ГС
Foto: Илустрација

Аутомеханичар Џеред Випл из Вотерберија је још 2017. године док је рашчишћавао шталу пронашао слике - умјетничка дјела, за које је тек неколико година касније сазнао да све заједно вриједе милионе долара.

Сљедећег дана, Випл је отишао до контејнера гдје је, како је рекао, узео стотине умјетничких дјела умотаних у пластику и прекривених прљавштином.

Касније је открио да је умјетност створио Френсис Хајнс, умјетник рођен у Вашингтону, који је живио у Конектикату и Њујорку. Према ријечима кустоса умјетности, дјела заједно вриједе “милионе” долара.

-Одмах сам почео да истражујем- рекао је Випл, који је провео наредне четири године истражујући Хајнса и контактирајући умјетникове пријатеље и породицу.

Сада је Випл сарађивао са Холисом Тагартом, који има галерије у Саутпорту и Њујорку, да направи велику изложбу Хајнсовог рада.

Изложба ће приказати и понудити на продају 35 до 40 комада пронађене умјетности од 5. маја до 11. јуна у галеријама Hollis Taggart Southport и Њујорку.

Кустос умјетности и историчар Питер Хејстингс Фалк процјењује да се Хајнсове “умотане” прашњаве слике могу продати за око 22.000 долара, а његови цртежи за око 4.500 долара – што би учинило да колекција коју је открио Випл вриједи милионе долара ако се прода у цјелини, преноси ctinsider.

Випл није открио колико је тачно комада извукао из смећа, али је рекао да има неких које неће продати.

Када је Випл првобитно пронашао комаде, његова прва мисао била је да их окачи у свом затвореном скејтборд парку у Вотерберију под називом “Складиште” за Ноћ вјештица.

Али након што је сазнао за умјетника који стоји иза колекције, која је укључивала слике, скулптуре и мале цртеже, одлучио се против тога и почео је да контактира људе из свијета умјетности.

-Увијек сам био механичар и познат сам у свијету скејтборда, али не и у свијету умјетности. Тако да је покушај да натјерате људе да чак и отворе ваше мејлове и схвате вас озбиљно био огроман изазов – рекао је Випл.

Прије неколико мјесеци, Випл је одлучио да прода неке од умјетничких дјела које је пронашао са намјером да Хајнсово име буде препознато у свијету умјетности.

Френсис Хајнс је умро 2016. у 96. години и има два жива сина који живе у Њујорку и на Флориди.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана