Чистач угасио замрзивач и уништио истраживање које је трајало 20 година

Агенције
Чистач угасио замрзивач и уништио истраживање које је трајало 20 година

ЊУЈОРК - Чистач из САД-а је уништио значајно истраживање које je спровођено чак 20 година тако што је угасио лабораторијски замрзивач након што су му засметали звукови.

Након инцидента који се догодио на америчком универзитету покренута је тужба, али чистач није оптужна страна. Он је покушао зауставити иритантни аларм те је искључио замрзивач 2020. године. Штета се процјењује на милион долара, а у тужби се тражи да је надокнади компанија Daigle Cleaning Systems Inc.за коју је чистач радио на Политехничком институту Rensselaer у Њујорку. Такође, у тужби се наводи да компанија није адекватно обучила упосленика.

У замрзивачу су се налазили узорци који су се морали чувати на одређеној температури, а аларм би се огласио сваки пут када би дошло до мале промјене температуре како би упозорио особље.

Универзитетско особље је 14. септембра утврдило да је замрзивачу потребно сервисирање па је оставило поруку чистачима да ће стићи сервисери како би обавили поправке.

-Овај замрзивач пишти јер га треба поправити. Молимо вас, немојте га помицати или искључивати. Овдје не треба чистити. Можете притиснути аларм/тест дугме у трајању од 5 до 10 секунди уколико желите искључити звук - наведено је у поруци.

Међутим, чистач је претпоставио да су прекидачи који су омогућавали електричну енергију замрзивачу заправо искључени те да је то био узрок аларма. Тада их је несвјесно пребацио у позицију "искључено", а истраживачи су наредног дана установили грешку због које је температура умјесто потребних минус 80 износила минус 32. То је компромитовало и уништило више од 20 година истраживања. Ријеч је о раду који се односио на хватање и претварање сунчевих зрака у употребљиву енергију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана