Бритни Спирс доводи сомалијске пирате до лудила

Businessinsider
Бритни Спирс доводи сомалијске пирате до лудила

Након бројних напада пирата на бродове који пролазе поред обале Африке, појавило се ново интересовање за поп културу и њено коришћење за одбрану од пирата.

Трговачка морнарица тврди да музички стил Бритни Спирс може да их спаси од сомалијских пирата.

Хитови „Baby one more time" и „Oops! I Did it again" тренутно представљају најефикасније оружје у рату против пирата наоружаних калашњиковима, пише таблоид Daily Mirror.

„Њене пјесме одабрали су чланови тимова за обезбјеђење који прате наше танкере зато што мисле да ће пирати највише мрзити баш те пјесме", изјавила је Рејчел Овенс, други официр на једном од танкера који плове овим водама овом таблоиду.

Идеја тимова за обезбјеђивање танкера јесте да је Бритни Спирс синоним за западну културу, а сомалијски пирати мрзе западну културу и то их онда одвраћа од напада. Али то је само пола приче.

Док музика Бритни Спирс можда нервира пирате, Акустички уређаји дугог домета за одбрану који пуштају њене пјесме се користе већ неко вријеме.

Ови уређаји стварају звучни зид који може натерати људе да поклекну и коришћен је за разбијање демонстрација и одвраћање пирата у прошлости.

Све што би овај систем пуштао у основи би било неслушљиво и неподошљиво, а Бритни Спирс је само оружје избора.

Друга ствар која би могла да одврати пирате јесте чињеница да сваки брод који посједује овај систем највјероватније има и наоружане људе на њему.

„Ови напади звуком толико су ефикасни да обезбјеђење на броду нема потребу да користи своје оружје – чим пирати добију удар Бритни Спирс одлучују се на бјекство", тврди Овенова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана