Бањалучанка мајци преотела вјереника па се покајала

Г.С.
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Након смрти вољене особе, развод се сматра другим највећим извором стреса и патње.

Нису само бивши супружници ти који пате. Погођена су дјеца, родитељи, браћа и сестре, али и пријатељи.

У зависности од узраста, дјеца раздвајање од једног родитеља различито подносе. Када су мали, врло брзо се навикну на новонасталу ситуацију одвојени домови, љетовања, зимовања…

Али ако се развод деси када су дјеца у тинејџерској доби, ситуација је далеко компликованија.

Њих растанак родитеља највише погађа, јер су у осјетљивој доби и врло им је тешко објаснити због чега се породица распада. Статистике показују и да дјевојчице много теже подносе развод него дјечаци и њима је потребно више приче и времена како би прихватиле ситуацију.

Врло често оне постају тужне, анксиозне и несрећне, док су дјечаци склонији агресивном понашању и непослушности. Истраживања показују да дјечаци лакше прихватају новог партнера мајке, док је то много већи проблем за дјевојчице… А прича једне дјевојке из Бањалуке потврђује да је тако у у реалности.

Јасмина која сада има 27 година, подијелила је своју причу на једном форуму и открила како је са 19 донијела одлуку која је уништила живот њене мајке, а због које се и дан данас каје.

„Моји су се развели кад ми је било 16 година, и сада могу да кажем да је то била добра одлука. Веома млади су се вјенчали, мајка ме је родила са 17 година и мислим да није честито ни стасала у жену, а већ је морала да љуља бебу и кува ручкове. Њихов брак је био ‘живи пакао’, свађали су се свакодневно, ако не због фамилије и тога што се моја мајка није трпила са мојом бабом, онда због пара. Тата је био ‘обичан’ радник, ВКВ мајстор у фабрици, мама је радила као куварица у ресторану код ујака. Пара је било довољно тек за основно, а како смо брат и ја расли, проблем са новцем је постајао све очитији“, причала је Јасмина.

Годину дана након развода, њен тата је већ почео да се виђа с другом женом, удовицом из њиховог краја, код које се чак брзо уселио. Јасмина, њен брат и мајка живјели су у стану који им је отац препустио, а који је добио од фирме.

„Имали смо мир, није више било свађа, али јако ми је недостајао тата. Кривила сам маму због развода, мислила сам да је могла да буде мало толерантнија, да понешто прећути. Тако ми је макар и бака стално говорила: ‘Да је твоја мајка држала језик за зубима, као права жена, него је морала да раскући кућу’. Њених ријечи се и данас савршено добро сјећам“, испричала је, преноси АТВ.

Прошла је још једна година, а ова млада жена каже да је све вријеме мислила како ће се родитељи једног дана, када се страсти стишају, и помирити, није је бринуло што отац живи с другом женом. Нису имали дјеце и за њу је то био знак да није одустао од своје „праве” породице. Све се промијенило када је мама почела да се виђа с колегом, двије године након развода…

„Тај човјек је тек почео да ради код ујака, био је неискусан кувар, а моја мама је била задужена да му покаже посао. Иако је професионално била доста искуснија, између њих било свега пар година разлике, био је само пет година млађи од ње. Прво сам примијетила да је све дуже остајала на послу, а онда је почела да се сређује, да увече ставља виклере на косу и ујутру маже кармин. Све сам то посматрала испод ока, и ја сам већ имала 18 и знала сам шта то значи“, наставља своју причу Јасмина.

Паклени план

Како би спријечила мајку да започне везу са другим мушкарцем, почела је све чешће да свраћа у ресторан.

„Рачунала сам на то да неће ништа да уради кад сам ја ту. Из школе бих се упутила право код ње на посао и сједила код ујака у ресторану, малтене до фајронта. Он је био веома љубазан према мени, стално ми припремао неке специјалитет, одвајао храну која би преостала од других, па ми сервирао на свечаном тањиру као да сам нека уважена гошћа. Сада, из ове перспективе, схватам да је желио да ми се допадне, хтио је да га прихватим као маминог ‘специјалног пријатеља’“, прича она и наставља:

„Тада то нисам знала. Мислила сам да ми шаље тајне сигнале и да ми се удвара, јер како би могла да му се више допадне жена од 35 година од једре дјевојке у двадесетим? Започела сам игру, веома плански и перфидно, с јасном намјером да их раставим… И успјела сам у томе, он је попустио пред мојом младошћу. Започели смо везу и јавно, ништа нисам крила од мајке, чак сам се трудила и да јој дам до знања сваки пут када смо имали односе… Хтјела сам да га заувијек избришем из њене главе“.

Она се само склонила у страну

„Мајка је све видјела, било јој је јасно да сам ја све иницирала, само нисам знала да ли зна и зашто… Нисам знала да ли је схватала да хоћу да је одвојим од другог мушкарца и приволим да се врати тати… Само ми је једном приликом рекла да пазим на себе. Ето толико. Ни ‘немој’, ни ‘срам те било’, ништа није ни питала. А ја сам мислила да сам однијела велику побједу над њом!“, испричала је Јасмина.

Наравно, њена веза са тим мушкарцем је кратко трајала. Нису имали ништа заједничко, и Јасмина се окренула својим вршњацима. Он је од срамоте напустио ресторан и преселио се у други крај града. Године су пролазиле, Јасмина је након факултета напустила кућу, а потом и нашла дечка за кога ће се удати. „Оног” мушкарца ни она ни мајка нису спомињале. Све до ноћи уочи свадбе.

„Гледале смо неке старе слике, обје разњежене и плачне, када смо наишле на фотографију ујаковог ресторана. На слици су били сви запослени, а он се видио у позадини. И тада ми је први пут рекла нешто од чега сам тада, као 18-годишња клинка, највише страховала: ‘Је л’ знаш да ме је био запросио и да је требало да се вјенчамо?‘ Бризнула сам у плач и молила је да ми опрости. Помиловала ме је по глави и рекла да не бринем, да је боље што се тако завршило и да ми је све одавно опростила. Али ја себи нисам. Пала сам у депресију и стигла ме карма. Због клиначке охолости и љубоморе ускратила сам јој шансу за љубав“, написала је Јасмина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана