Аутобус Маргарет Тачер продат за 20.000 евра

Агенције
Аутобус Маргарет Тачер продат за 20.000 евра

Лондон - Аутобус отпоран на бомбе који је користила некадашања британска премијерка Маргарет Тачер продат је на аукцији за завидних 17.000 фунти, преносе агенције.

Како преноси АФП, “борбени” аутобус, тежак 28 тона, произведен је 1980-их за Тачеркину посјету Сјеверној Ирској која је тада била на удару уличног насиља.

У аукцијској кући ЈП Хамберт, која је организовала лицитацију наводе да је Тачеркин специјални аутобус, првобитно процијењен на 10.000 фунти, купио анонимни колекционар возила.

- Аутобус је изазвао огромно интересовање. Продаја је испраћена громогласним аплаузом у сали - навео је представник ЈП Хамберт-а.

Возило, које је произведено по наруџбини тадашње Владе Велике Британије, било је опремљено додатним генератором и уређајем за доток ваздуха, а конструктори су тврдили да је отпоран не само на метке и бомбе, већ и у случају хемијског, биолошког и нуклеарног напада.

Аутобус, који може да прими 35 путника, најприје је коришћен за путовања гвоздене Лејди и њених министара, да би касније био предат војсци за превоз војника.

Да није превише коришћен свједочи километража - свега 28.000 пређених километара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана