Ауто оцинкарио власницу која је изазвала несрећу

B92
Foto: Ilustracija

Е-call систем у возилу има своју СИМ картицу, стално анализира ситуацију у вожњи, повезан је са сензорима и ГПС-ом.

Када је 18-годишња дјевојка возећи аутомобил излетјела са пута у близини њемачког града Хетенлајделхајма није ни слутила да ју је оцинкарио сопствени аутомобил. Погрешна процјена у једном тренутку резултирала је излетањем аутомобила на пластичне стубиће уз ивицу пута, а затим и на ливаду.

Дјевојка се осврнула око себе, па схвативши да је нико не посматра напустила мјесто несреће. Међутим, сви нови аутомобили у ЕУ од 2018. године имају уграђен систем е-call, који аутоматски обавјештава хитне службе о несрећама.

Систем у њеном аутомобилу препознао је догађај као незгоду и алармирао центар 112. Позив је узвратила полиција, али нико се није јављао у аутомобилу. Затим је полиција изашла на мјесто несреће, пронашла сломљене стубиће и трагове излетања, преноси Ревијахак.

Помоћу шифре е-call система за одређено возило, убрзо је пронађена дјевојка, да би услиједила и казна за изазивање несреће.

Е-call систем има своју СИМ картицу, стално анализира ситуацију у вожњи, повезан је са сензорима и ГПС-ом. Уколико притиснете дугме које је углавном смјештено поред прекидача за унутрашњу расвјету у кабини изнад ретровизора (најчешће црвено дугме на којем пише СОС), можете и сами позвати хитне службе, али у случају озбиљне несреће аутомобил самостално шаље информацију о удесу у контролни центар 112, јер би возач и путници могли бити без свијести.

Систем је изузетно користан, јер може да вам спасе живот, али у овом случају био је обичан цинкарош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана