Аустралијанац не може напустити Израел до 9999. године јер дугује новац за алиментацију

Гардијан
Foto: Принтскрин

Аустралијанац Ноам Ипер тврди да су му израелске власти забраниле да напусти Израел до 9999. године, јер бившој супрузи дугује 1,8 милиона фунти за алиментацију.

Овом 44-годишњаку, који као аналитички хемичар ради за фармацеутску компанију, је онемогућено напуштање Израела до 31. децембра 9999. године. Суд у Израелу је одлучио да мјесечно мора плаћати 1.200 фунти за двоје дјеце, а све док не постану пунољетна.

Његова бивша супруга Израелка 2011. се вратила у матичну државу када је једно дијете имало три мјесеца, а друго пет година. Ипер је годину касније такођер дошао у Израел, а од 2013. га не може напустити. Не може путовати ни из пословних разлога.

Израелско законодавство је често критиковано због тога што је дискриминаторно према женама. Из Министарства финансија ове земље су 2018. саопштили да 43 посто разведених очева одбија плаћати алиментацију. Тиме су самохране мајке приморане да се ослањају на друге приходе од државе.

Међутим, Врховни суд је 2017. одлучио да алиментација није увијек обавезујућа за очеве, посебно онда када њихове бивше супруге зарађују више од њих.

Ипер сматра да му је правосуђе забранило путовање само због тога што је као странац био у браку с Израелком. У препорукама Министарства вањских послова Сједињених Америчких Држава (Стејт Департмент) онима који желе путовати у Израел је истакнуто да израелски грађански и вјерски судови “активно користе могућност да забране путовања појединцима, укључујући и нерезиденте, који желе напустити државу све док се не ријеше правни поступци против њих”, пише лист Гуардиан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана