Ако сте бијесни - удахните дубоко и прочитајте овај текст

ГС
Foto: Илустрација

Готово свака особа се некада нашла у ситуацији због које је осјећала да кипти од бијеса.

Да би се ослободили овог снажног осјећаја, људи се често истресају над другима, али то није нужно најбољи пут, рекао је Бред Бушман, професор комуникација на Државном универзитету Охајо у Колумбусу.

"Умиесто да љутњу испољавате или је чувате у себи, спуштање температуре је најбољи приступ", рекао је Бушман.

Бес је емоционални одговор на "стварну или замишљену претњу или провокацију", рекао је он. Он се креће од благе иритације до слепог бијеса и, ако се не реши на одговарајући начин, може довести до здравствених проблема, попут кардиоваскуларних болести, додао је он, преноси б92.

Када нас емоција покрене, она такође изазива ваш одговор – борба или бјекство, рекао је Рајан Мартин, помоћни декан и професор психологије на Универзитету Висконсин – Грин Беј.

Ваши мишићи могу бити напети, откуцаји срца се повећавају, а пробавни систем успорава док се припремате за борбу, рекао је.

Да бисте управљали својим одговором на свакодневне изазове, неки механизми суочавања су од веће помоћи. Стручњаци предлажу неке од најефикаснијих стратегија за контролу вашег бијеса и неколико приступа који наносе више штете него користи.

Удахните дубоко

Када се људи наљуте, то повећава њихово физиолошко узбуђење, попут откуцаја срца и крвног притиска, рекао је Бушман.

Да би смањили тај осјећај узбуђености, доктор предлаже људима да удахну свјеж ваздух и изброје до 10. Како вријеме пролази, узбуђење се смањује, па што дуже рачунате, више времена треба да се ваше тијело опусти.

Након што се наљути, Бушман је рекао да медитира и вјежба јогу како би се опустио. Неке друге опуштајуће активности укључују слушање умирујуће музике или купање.

Не истресајте се над другима

Ово је учестали начин да се издувате и обавијестите оне око себе зашто сте љути. Међутим, ниво узбуђења остаје висок, јер овакав вид пражњења задржава успомене у првом плану вашег ума, рекао је Бушман. "Оно што се често дешава када разговарамо са пријатељима јесте то да они само потврде оно што осјећамо", рекао је он и додао да то само "храни пламен, умјесто да га гаси".

Рјешите проблеме

Љутња нас често погађа када се суочимо са проблемом, на примјер у случајевима када нешто омета наше циљеве или се према нама не поступа с поштовањем, рекао је Мартин.

Пјевачица Џоан Џет рекла је да се у својој каријери сусрела са многим ситуацијама које су изазивале бес у њој, попут пљувања док је на сцени. Тај бијес је искористила да уради нешто креативно и написала пјесме попут "Bad Reputation", што је био начин да се ослободи лошег осјећаја.

Не физички

Најгори приступ суочавању са љутњом је испољавање на физичке начине, попут ударања или ломљења ствари, рекао је Мартин.

Тај начин испољавања емоција је повезан са дугорочним проблемима са контролом бијеса, објаснио је. Ово може појачати лоше понашање, па када постанете љути у будућности, склони сте да поново постанете насилни, додао је.

Физичке вежбе, попут трчања, које вам појачава откуцаје срца, такође су лоша идеја, додао је. На овај начин ниво узбуђења остаје висок, што је супротно од онога што желите да се догоди када покушавате да контролишете свој бијес.

Мислите позитивно

Тешко је осјетити двије емоције одједном, рекао је Бушман, па усмјерите своју енергију у позитивну емоцију како бисте потиснули бијес.

Да бисте произвели осец́ања љубави, загрлите вољену особу или се мазите са кућном животињом, рекао је. За хумор, читајте или гледајте нешто смијешно, а да бисте произвели емпатију, помозите некоме коме је потребно.

Не потискујте свој бијес

Понекад изгледа да је најлакша опција сузбијање бијеса, али то није ефикасан начин да се носите са емоцијама, рекао је Дејвид Х. Росмарин, доцент на Медицинској школи Харвард и истраживачки психолог у болници Маклин у Белмонту, Масачусетс.

"Једноставно дугорочно игнорисање бијеса сигуран је начин да се на дуже стазе повец́а његов интензитет", рекао је он. Покушај да се крене даље није продуктиван јер се не бави факторима који су нас довели до љутње, додао је он.

Росмарин је рекао да ц́е неки људи отиц́и толико далеко да ц́е из свог живота одстранити друге који их љуте.

"Да, то може краткорочно потиснути негативне емоције повезане са љутњом, али реалност је да ће нас људи с времена на вријеме узнемирити и морамо научити да се носимо с тим", објаснио је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана