Ајкуле позитивне на кокаин, научници се плаше промјена у њиховом понашању

Танјуг
Ајкуле позитивне на кокаин, научници се плаше промјена у њиховом понашању

БРАЗИЛИЈА - Тестирањем ајкула у близини обала Бразила откривено је да су позитивне на кокаин, а научници изражавају бојазан да ће то довести до промjене њиховог понашања.

Морски биолози тестирали су 13 ајкула узетих из приобалних вода у близини Рио де Жанеира и открили да све имају висок ниво кокаина у мишићима и јетри, пише британски Телеграф.

Откривене су концентрације кокаина и до 100 пута веће од оних које су раније откривене код других морских животиња. 

Научници су своје налазе описали као "забрињавајуће" за морски екосистем. 

У чланку за часопис "Science of the Total Environment" они су навели да дрога у ајкулама вjероватно потиче из одвода илегалних лабораторија у којима се производи кокаин или из канализације, односно урина и измета корисника дрога.

Тим научника је навео да је могуће и да су се ајкуле храниле пакетима кокаина које су кријумчари дроге изгубили или бацили у море, али да је то мање вjероватно.

"Резултати су показали хроничну изложеност кокаину због људи који користе кокаин у Рио де Жанеиру и због испуштања људског урина и фекалија кроз канализацију, као и из илегалних лабораторија", изјавила је Рејчел Ен Хаузер-Дејвис, британска научница и чланица истраживачког тима.

Она наводи да поред обала Бразила обично нема много одбачених пакета кокаина, за разлику од Мексика и Флориде, што значи да је мало вjероватно да су ајкуле дошле до њих.

Истиче да је кокаин је вjероватно штетан по здравље животиња, али да се још не зна да ли дрога утиче на њихово понашање, чинећи их агресивнијим и непредвидивијим.

"То може бити случај, јер кокаин циља мозак... Потребна су даља истраживања", каже екотоксиколог Енрико Мендес Сађоро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана