Жене слабо разумију секс и трудноћу

Танјуг
Жене слабо разумију секс и трудноћу

Жене често не знају основне чињенице о сексу, плодности, трудноћи и свом репродуктивном здрављу, показала је студија америчког Универзитета Јејл.

У онлајн студији учествовало је 1.000 жена старости између 18 и 48 година из цијелих Сједињених Држава. Само једна од 10 њих знала је да је секс потребан прије овулације, а не послије, како би се побољшале шансе да се затрудни, показала је студија објављена у листу "Фертилитy анд Стерилитy".

Више од трећине испитаних сматра да одређене позе у сексу, попут подизања кукова, могу да повећају шансе да се затрудни, пише АФП. Око 40 процената жена сматра да њихови јајници стално производе нова јајашца.

"Ова погрешна представа нарочито забрињава и то у друштву гдје жене стално одлажу трудноћу", рекла је коауторка Лубна Пал, професорка гинекологије и репродуктивних наука на Јејлу.

Око половина жена никада није са љекаром разговарала о свом репродуктивном здрављу. Око 30 процената њих никада није отишло на годишње прегледе.

Када је ријеч о здрављу током трудноће, половина њих не зна да би требало да користе фолну киселину како би спречиле дефекте код новорођенчета.

Петина испитаница није знала да са годинама расте ризик од побачаја, неплодности и абнормалија фетуса.

"Студија, са једне стране, показује огромне празнине у знању жена о свом репродуктивном здрављу, а са друге наглашава забринутост жена, о којој не разговарају са љекарима", рекла је ауторка Џесила Илузи, професорка на Јејлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана