Због чега се мушкарац окреће за »другом«

Новости
Због чега се мушкарац окреће за »другом«

Шта ако вас мушкарац држи за руку, а мерка другу жену. Такво понашање је увредљиво за многе припаднице љепшег пола. Неки научници тврде да је одмјеравање инстинктивна реакција, због тестостерона који утиче на њихов мозак

За руку држи своју, а мјерка другу жену. И то без пардона, на очиглед обије. Поглед му, без прикривања, лута у деколте дјевојке која сједи преко пута њега или му је готово свака "сукња" на улици примамљива. Његова супруга може да буде и прелијепа и да нема тог мушкарца који би јој одолио, али он не може да одоли да не "ошацује" случајне пролазнице. Наизглед, све је то безазлено. А да ли је? Има ли ту елемената преваре?

Сваки фрајер ће, вјероватно, негативно одговорити на ово питање, уз образложење да то што онако успут погледа неку дјевојчицу, не значи да жели са њом да спава. Још звучнији аргумент који припадници јачег пола износе у своју одбрану јесте објашњење да је то својствено мушкарцима, па би било ненормално да им пажњу не скрене нека љепотица. Али наравно, додају они, све се на погледу и задржава. Да ли је тако?

Неке жене се отворено љуте када се њихов партнер окрене за згодним ногама, али има и оних које то игноришу, правдајући их у стилу да то јесу мушка, дозвољена посла.

Савјетник за везе Бери Ван Ренсбург каже да су даме створене да би их други гледали, па је у њиховој природи да у томе и уживају. Али...

- Гледање не мора да се заврши на "пипкању" - објашњава Ренсбург. - Дозволите то свом мушкарцу и нећете имати проблема.

Контратежа стиже са друге, женске стране. Психолог Маргарет Вудс је оштра у критици таквог понашања, јер оно, сматра, бламира и партнере и дјевојку у коју се гледа.

- Колико год била лијепа и свесна своје физичке привлачности, свака жена ће се увредити или разбјеснети на овакав гест. Питање је само да ли ће отворено признати или ће прећутати, а у души патити због тога. Једноставно није лијепо да то раде зрели мушкарци, јер је увредљиво и дегутантно по супротни пол. Нека се запитају како би сами реаговали када би њима њихове партнерке то приређивале. Да ли би помислили да их не поштују? Пробудила би им се сујета? Осјећали би се продано? Сигурно - сликовита је Вудсова.

Неки научници су покушали да ублаже овакво понашање, тврдњом да је поглед ка другој жени углавном инстинктивна реакција, услијед тестостерона који утиче на њихов мозак. Тек када је већ прошло, они схвате шта су урадили, али тада често буде касно. У њихову одбрану улази и теорија да су по природи естете, односно воле да гледају лијепе ствари, па и лијепе жене. Али то и даље, део је њиховог алибија, не значи да желе да преваре партнерку. Има и оних који то раде да би направили љубоморним своју дејвојку, што их, сматра Вудсова, никако не оправдава да шврљају погледом.

Научници са Универзитета Стирлинг и Глазгов су урадили истраживање, на основу којег су дошли до закључка да се против таквог понашања не може, јер одговор лежи у еволутивном развоју. Мушкарци су једноставно предодређени за репродуктивни успјех и односе са што више жена. Али и ово је, дефинитивно, танка утјеха за све дјевојке чији се партнери окрећу за женским "призорима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана