Зашто жене губе жељу за сексом?

Mail online
Зашто жене губе жељу за сексом?

Истраживања у Европи и Америци, у којима је учествовало на хиљаде жена свих узраста, показала су да између 30 и 50 одсто жена у животу доживи дуже или краће периоде без сексуалног нагона. Који је разлог за опадање женског либида и има ли му лијека?

Узроци за овај и даље недовољно проучаван проблем су сложени и варирају од биолошких до физолошких, чак и социолошких.

Иако жене могу да остану без сексуалне жеље у било ком узрасту, промјене попут рођења дјетета или менопаузе играју важну улогу. А кад жена изгуби занимање за сексом, посљедице на њу и њеног партнера могу бити катастрофалне.

„Нема сумње да то даље изазива депресију и низ главобоља, других болова и на први поглед неповезаних физичких проблема", каже Мајк Перин, сексуални психотерапеут на Универзитетској болници у Лондону. „Добар секс је важан елемент доброг здравља код већине".

Ауторка Ники Талбот (38) је све до средине двадесетих година била незаинтересована за секс, али ју је било срамота да то призна било коме. „Иронија је да 'Секс и град' и еротска литература попиут '50 нијанси' значи да јуди причају о сексу више но икад, али они вјероватно то раде мање него што ико може да претпостави", каже Ники.

А шта кажу стручњаци, који је разлог пада женског либида? И има ли му лијека?

Многи сматрају да је кривац смањен ниво тестотсреона. У тијелу здраве младе жене налази се 10 пута више тестостерона него естрогена; овај „мушки" хормон реагује на расположење, енергију и либидо, баш као и код мушкараца.

Производања хормона стимулише се редовним сексом - дакле, једном кад жена изгуби жељу за сношајем, може да уђе у врзино коло. Ниво тестостерона опада и природним путем - око 50% између 20. и 45. године и наставља да опада, премда мање драматично, као дио старења.

Код неких жена, међутим, тај пад мже бити још драматичнији што објашњава губитак жеље и код младих дјевојака.

Покушај из 2004. да се направи тестостеронски фластер (Инриниса), као женски одговор на вијагру пропао је из бојазни да хормонско лијечење може да изазове крвне угрушке или да развије маљвост и друге мушке карактеристике.

Мартин Годфри, љекар опште праксе из Лондона који је лијечио многе жене од смањеног либида, каже да све већа употреба вијагре појачава проблем.

„Рецимо да имате старијег супруга који одједном жели више секса и супругу истог узраста која је под притиском да му удовољи. То многе жене чини несигурним и неспособним".

Но, код хиљада и хиљада жена све већи ниво дневног стреса, појачан актуелном суровом економском климом, уништава њихов либидо, јер је стрес убица тестостерона.

Живимо у тешким веменима када се људи боре да задрже свој посао и саставе крај с крајем а животи су им све ужурбанији. Презапослени су на послу, код куће, око дјеце и старих родитеља - а сви ти стресови могу свакога да одврате од секса.

Када је особа под стресом прозводи хормон кортизол, који онда узрокује производњу пролактина, „хормона целибата", истог оног који луче дојиље и који служи да самњи ризик нове, пријевремене трудноће тиме што значајно снижава либидо. И то је, опет, зачарани круг.

Осим тога, неких 150 љекова који се најчешће преписују имају негативан ефекат на сексуалну жељу, од контрацептивних пилула до антидепресива, аналегетика и лијекова за притисак.

А ту је и менопауза. У међунардоној студјији која је још у току, од 8.000 жена у постменопаузи двије петине каже да је ова промјена уништила њихов сексуални живот јер се ткиво исушује и секс постаје непријатан.

Посљедњих година низ сајтова нуди разне гелове, креме, додатке исхрани и еротска помагала која обећавају да ће женама вратити изгубљену жељу за сексом. Многе се окрећу природним афродизијацима како што су гинко билоба, кантарион, анђелике и цимицифуга.

Ники Талбот каже да су њој помогле биљке, акупунктура и психотерапије. Друге жене се „куну" у апарат назван карлични тонер.

Професор Џон Стад, гинеколог, каже да га љути незаинтерсовани став многих доктора кад је ријеч о ниском либиду код жена. „То је веома уобичајено стање. Моје пацијенткиње имају од 30 до 70 година. Трагедија је што се од жена не очекује да ураде било шта када овај важан део њихових живота једноставно ишчезне.

Љекари и гинеколози не обраћају пажњу на њега, а психијатри су нарочито безнадежан случај јер често не виде везу са депресијом и другим менталним проблемима.

Недостатак женског либида може да се лијечи али и даље влада уврежено мишљење да то ње озбиљан проблем. Докле год друштво не почне да га схвата озбиљно, жене ће наставити да пате".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана