Зашто везе пуцају након 2 године и 9 мјесеци?

Tportal
Зашто везе пуцају након 2 године и 9 мјесеци?

Иако се седма година дуго сматрала кризном за сваку везу, према новој се студији кризна граница драстично промjенила и сада износи двије године и девет мјесеци

Седма година везе дуго се означавала као кризна година, која у везу уноси турбуленције, а многим паровима та година управо донесе прекид. Међутим, уколико сте још у првим, раним годинама везе, немојте бити превише сигурни. Наиме ново истраживање показало је да парови најчешће прекидају у првим годинама везе, а кризно раздобље у којем највећи број веза пуца наступа након двије године и девет мјесеци, пише "Дејли мејл".

Студија која је проучавала утицај модерног начина живота на парове открила је како су данашње везе знатно краће него оне ранијих генерација, а за раније прекиде веза у великој мјери одговорним се сматрају друштвене мреже.

Тако је већина испитаника за кратко трајање везе окривила друштвене мреже, а научници су закључили да 'кризна седма' више не постоји. Истраживање је обухватило 1.953 мушкарца и жене који су дије године прије тога прекинули везу с партнером. Према резултатима студије, кризних двије године и девет мјесеци дјелује без обзира на то да ли је пар у вези, живе ли заједно или су у браку. Тако је у истраживању 24 посто људи прије прекида било у браку, 41 посто је живјело заједно, а 35 посто је било заједно, али нису заједно живјели.

Резултати су такође показали да су 79 посто људи који су учествовали у истраживању и њихови бивши партнери користили друштвене мреже, као што су Фејсбук, Твитер и Инстаграм, прије него што су прекинули, а њих 36 посто открило је како су бившег партнера упознали управо путем друштвених мрежа.

Више од половине испитаника (њих 54 посто) сматра да су управо друштвене мреже играле значајну улогу у њиховој вези, а 34 посто испитаника признаје како је њихов бивши партнер упознао новог партнера управо преко друштвених мрежа.

Такође, друштвене мреже су код 23 посто испитаника створиле привид да због проучавања профила добро познају свог партнера и да их је то нагнало на срљање и брзоплето доношење одлука, док су код другог дијела испитаника друштвене мреже негативно утицале на подстицање прекида тако што су посматрајући слике и профиле других парова закључили како су ти парови у много срећнијим односима од оног који су они имали са својим партнером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана