Зашто вас партнер понекад “не чује”?

tportal.hr
Зашто вас партнер понекад “не чује”?

Сигурно сте се нашли у ситуацији у којој сте нешто говорили партнеру, а он вас наводно “није чуо”. Сада најновије истраживање открива да људи имају способност звучног игнорисања.

Глас вашег партнера или партнерке толико вам је препознатљив да га управо зато лакше чујете, али и – игноришете! Најновије истраживање показује да људи готово без икаквих проблема могу да препознају глас свог партнера или партнерке у препуној и бучној просторији.

Али уочено је и да људи, нарочито средњих година, могу успjешно да одвоје и игноришу познати глас. Истраживање открива да им то не иде тако добро са непознатим гласовима. Научници су до тих открића дошли захваљујући проучавању брачних парова у добу од 44 до 79 година.

Парови су слушали гласове својих супружника и непознатих људи уз помоћ слушалица, и то на разне начине, а потом су одговарали на питања научника. Истраживачи су хтjели да сазнају хоће ли познавање изазвати разлике у томе како ће учесници схватити шта је циљани глас говорио.

Резултати који су објављени у часопису Psychological Science откривају јасну корист од слушања познатог гласа. Учесници су знатно тачније обавили задатак када су морали да слушају гласове супружника.

'Средовjечни људи могу да игноришу глас свога супружника, ако то пожеле, али код старијих људи то иде пуно теже. Закључујемо зато да слушање и препознавање гласа и избори о слушању или игнорисању имају везе са годинама и старости', појаснила је водитељка истраживања, Ингрид Џонсруде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана