Зашто у ствари мушкарци кукају?

Дојче веле
Зашто у ствари мушкарци кукају?

Њемачка штампа коментарише налазе једне студије према којој се мушкарци осјећају преоптерећено и несигурно. „Али будимо искрени: Жене носе терет радног мјеста, подизања дјеце, кућних послова. Јесу ли мушкарци преслаби за то?"

Сваки трећи мушкарац у Њемачкој осјећа се преоптерећено и несигурно. Главни разлог је што чак 71 одсто мушкараца вјерује да се искључиво од њих очекује да буду хранитељи породице. Међу женама, такву улогу од мушкарца очекује њих 60 одсто. То су резултати студије коју је спровео институт Аленсбах за потребе женског магазина Билд дер Фрау. „Њемачки мушкарци ни изблиза нису мачо – превише су несигурни", рекла је главна уредница листа Сандра Имор. Међутим, само шест одсто мушкараца би у слиједећем животу вољели да су жене јер убједљива већина верује да је женама ипак теже. Иако двије трећине мушкараца каже да постоји потпуна једнакост полова, више од половине их признаје да је брига о дјеци, кување или хигијена у стану углавном падају на леђа – жене.

„Цинично је говорити о потпуној једнакости полова", коментарише Делменхорстер Крајсблат, наводећи укратко неке податке студије: „Мушкарци у Њемачкој зарађују знатно више од жена, чешће су на водећим позицијама и углавном раде пуно радно вријеме. Чак ни у погледу запошљавања не може бити говора о једнакости полова." Тирингишен ландесцајтунг наводи још неке „обавезе" жена: „оне морају да буду истовремено секси и смерне мајке; најбоље у свом послу и истовремено кротке; флексибилне, а код куће морају да буду министри финансија".

Док мушкарци кукају и вјерују да су преоптерећени, жене у ствари не желе Супермена, пише Меркише одерцајтунг. „Жене траже да се обавезе праведно расподијеле, да се одлуке доносе заједнички и да буду прихваћене као равноправни партнери. Потребно је још мало времена док мушкарци то не схвате и не постану равноправни партнери, очеви, пријатељи и колеге. Старе улоге нам више не требају."

WAZ такође пише да је „синдром Меркел" веома варљив јер „жене често зависе од мушкараца. Уз посао, оне се брину и о дjеци и домаћинству и тако отварају колегама пут до каријере. То јасно показује да друштво није постигло једнакост полова. Зашто се онда мушкарци жале?" „Наравно да има мушкараца којима је нелагодно у новој подели улога", пише у сличном стилу и Франкфуртер ноје пресе. „Али будимо искрени: Жене носе терет радног места, одгоја дjеце, кућних послова и понекад бриге о родитељима. Јесу ли мушкарци преслаби за то?"

„Мушкарцу данашњице заиста није лако", наводи Нордвест цајтунг. „На послу морају да дају све од себе и буду стално доступни за своје шефове. Код куће морају да буду беспрекорни породични људи, брину о деци, помажу у кухињи и чишћењу. То је двоструко оптерећење, исто оно са којим се жене већ дуго суочавају. А ипак жене имају више разлога за кукњаву јер и даље зарађују мање од мушкараца иако су једнако квалификоване. Чега се онда плаше мушкарци? Да су жене једнако добре као они?"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана